Брюксел иска в цената на строителните материали да има и такса „екощети“

В цената на строителните материали да бъде включена такса за това, че нанасят щети върху околната среда. Това е една от мерките, които Европейската комисия (ЕК) е предложила за обсъждане на страните – членки на ЕС, във връзка с промените в екологичното законодателство, което засяга строителния сектор.

За тези нови мерки съобщи Антоанета Ризова-Калапиш, юрист в Главна дирекция „Околна среда“ на ЕК, по време на форум за устойчиво строителство, проведен през миналата седмица. Още на 1 юли Еврокомисията е публикувала съобщение, според което в строителството и използването на сгради в ЕС се влагат половината от всички добивани материали. В този сектор се харчат 1/2 от енергията и 1/3 от водата. В него се генерират и 1/3 от всички отпадъци в индустрията.

„Това е огромен натиск върху околната среда в различните етапи от жизнения цикъл на сградите. Затова целта на инициативата е да се намали въздействието върху природата чрез по-ефективно използване на ресурсите“, обясни Ризова. Според нея комисията счита, че трябва да се търси общ подход от страните в Евросъюза. Затова в периода 2014-2016 г. ще се работи за създаването на обща правна рамка, а някои държави дори вече са започнали да обсъждат темата. Един от показателите в бъдещото общо европейско законодателство ще бъде и за оценка на екологосъобразните сгради. „Целта е да се подобри пазарът на рециклирани отпадъци от строителството и разрушаването на сгради. В момента щетите, които се нанасят на околната среда, не са включени нито в таксата за депониране, нито в стойността на използвания за първи път строителен материал“, допълни тя.

За да се развие пазарът на рециклирани отпадъци, еврокомисията ще насърчава най-добрите практики, при които строителният отпадък се използва повторно, а не се насочва за депониране. Експертите припомнят, че ползите от това са двустранни. От една страна, могат да се постигнат по-ниски цени на материалите, а от друга – да се създаде заетост в рециклиращата индустрия. „Подготвя се съобщение на ЕК за устойчивите сгради и т.нар. кръгова икономика, защото сега тя е линейна – добиваме суровина, влагаме я и после я изхвърляме“, каза още Антоанета Ризова. В тази област действат директиви за управление на отпадъците, за строителните продукти, за схемата за търговия с емисии и за емисиите от промишлеността. Според рамковата директива за отпадъците след 2020 г. може да се депонират не повече от 30% от отпадъците от строителството и разрушаването на сгради. Останалите 70% трябва да се рециклират, оползотворяват и употребяват повторно.

В България вече са подготвени и изменения на наредбата за енергийна ефективност, които са изпратени за съгласуване в ЕК. „От 2018 година всяка обществена сграда, която се строи или ремонтира, т.е. всяко строително разрешение, което се издава, трябва да бъде за сграда, близка до нулевата енергийна ефективност. А от 2020 година това се отнася и за жилищните сгради“, каза по време на форума вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *