Пет последици от засилването на долара

Има редица причини, поради които повечето водещи валути изостават спрямо долара. Еврото пропада, защото икономиката на Стария континент изпада в депресия. Лирата изпадна в свободно падане, тъй като Шотландия беше на косъм да се отдели от Великобритания. Йената пък върви надолу, след като Абеномиката се проваля и Япония е напът да запише трето поредно „изгубено десетилетие“, пише MarketWatch.

За силата на долара също има различни обяснения. Възможна причина е това, че Федералният резерв на САЩ (Фед) успя да проправи пътя си през кризата по-добре от конкурентите си и в момента изпитва позитивите от това под формата на по-бърз икономически растеж. Използването на големите запаси шистов газ също може да е довело до засилване на конкурентоспособността на САЩ.

Има обаче и друго просто обяснение. И то не е в отслабването на останалите валути, а в засилването на самия долар. Американската валута вече поскъпва за 11-а поредна седмица, отбелязвайки най-дългата си печеливша серия от 17 години насам. Може да се спори относно причините за това, но фактът, че се случва, е неоспорим.

Поскъпването на долара ще има голям ефект върху американската икономика от по-евтини суровини, през по-ниска инфлация до по-силни корпоративни печалби. Доларът обаче е валута не само на САЩ, той има статут на световна валута. И поскъпването му ще има голям ефект не само в САЩ, но и в други части на света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *