Брюксел одобри държавната подкрепа за Първа инвестиционна банка

Европейската комисия одобри нотифицираната държавна помощ за Първа инвестиционна банка, тъй като прецени, че тя отговаря на правилата за държавна помощ на ЕС и че мерките са били необходими за запазване на стабилността на българската икономика и финансова система. От ЕК допълват, че с плана за преструктуриране на банката ще се гарантира нейната жизнеспособност и по този начин няма да бъде нарушена неоправдано конкуренцията на вътрешния пазар.

„Вярвам, че днешното решение ще доведе до повишаване на общественото доверие в Първа инвестиционна банка. Тя представи солиден план за преструктуриране и списък с ангажименти, чрез които ще се възстанови нейната ликвидност и ще се гарантира жизнеспособността ѝ в дългосрочен план”, заяви еврокомисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер.

Заради масовото теглене на средства от българските банки, през юни България отпусна ликвидна подкрепа на Първа инвестиционна банка под формата на държавен депозит от 1,2 млрд. лева. Мярката бе част от схемата за ликвидност, одобрена на 29 юни от Европейската комисия. Поради наложени ограничения, свързани с лимита на новопоет дълг по Закона за държавния бюджет за 2014 г., този депозит беше с падеж от 5 месеца, който изтича на 28 ноември тази година. По тази причина Министерството на финансите нотифицира пред ЕК нова държавна помощ в полза на Първа инвестиционна банка. По план, срокът на държавния депозит, който вече ще е 900 млн. лв., ще бъде удължен до максималния срок от 18 месеца – до 28 май 2016 г. Между Министерството и банката ще бъде сключен договор за срочен депозит, след като кабинетът одобри проекта на договора и се съгласи за сключването му от финансовия министър.

Пълно връщане на депозита в момента може да дестабилизира не само на ПИБ, но и цялата финансова система на България, смята ЕК. Европейската комисия разполага с плана за преструктуриране на банката, изпратен на 12 ноември. Според него, ПИБ се ангажира да върне помощта за ликвидност на определени дати. От своя страна и българските власти са набелязали редица мерки за възстановяване на ликвидността на банката и подобряване на корпоративния й мениджмънт, както и политики за управление на риска. В периода на преструктуриране властите ще наложат ограничения върху поведението на банката – тя няма да може да изплаща дивиденти, да придобива предприятия, да използва агресивни търговски практики и други. Изпълнението на плана за преструктуриране ще бъде наблюдавано от независим експерт, който ще докладва на Европейската комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *