България е на дъното в световна анти класация за корупция

Страната ни е на дъното на европейската класация по възприятие за корупция, а дългоочакваното догонване на развитите държави в ЕС не се случва. Това показва изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ), обобщаващо 7 проучвания през последните години по показатели като право на собственост, икономическа свобода, правене на бизнес, усещане за корупция и др.

По т.нар индекс за възприятие на корупцията, изследван от „Трансперънси интернешънъл“, страната ни получава индекс 41, който ни праща на 77-о място в света заедно с Тунис и Сенегал (от 177 държави). С точка по-нагоре са Босна и Херцеговина, Бразилия, Сърбия и Южна Африка, а с точка по-малко – Румъния и Китай. Средно индексът за страните от ЕС е 59, което ни дава преднина единствено спрямо Гърция, Косово, Албания, Беларус и Украйна.

Най-високо е нивото на корупция в съдебната ни система. Оценката по този показател е 4.4 точки при максимални 5, което характеризира системата като „изключително корумпирана“. Нормативната ни уредба за преследване на корупционни практики се оценява като ефективна, но не и прилагането й, тъй като липсват осъдителни присъди. Следващите най-корумпирани области са здравеопазването и политическите партии.

По показател конкурентоспособност, изследван през 2013 г.- юли 2014 г. от Световния икономически форум, резултатите ни са посредствени – тук сме във 2-та половина на класацията между Италия и Кипър, което е леко подобрение спрямо предходната година. По икономическа свобода положението е подобно – класирани сме на 40-о място от 152 държави, докато миналата година сме били на 49-о. Тук обаче напредването се дължи на изоставане на други държави. По отношение на условията за правене на бизнес тази година България заема 58-о място от 189 страни, което е влошаване с едно място спрямо м.г. Така се нареждаме до Ботсвана и Тонга, а в европейски план сме в средата на класацията, изпреварвайки Италия, Румъния и Гърция. Най-голямо влошаване има при издаването на разрешителни за строеж и достъпа до електричество. По индекс образование (международни класации PISA) България е под средния резултат за европейските държави в математиката, в четенето с разбиране и в науките.

Основните причини за буксуването са корупцията – главно в съдебната система, неработещите институции, политическата нестабилност и липсващите реформи, посочи Зорница Славова от ИПИ. По думите й всичко това води до невъзможност за бизнеса да планира дългосрочно и съответно до забавяне на икономическия растеж. От института са разработили 90 мерки, които според тях ще извадят страната ни от летаргията. Сред тях са премахване на минималната заплата и минималния осигурителен доход, облекчаване на колективното трудово договаряне, премахване на т.нар клас прослужено време при изчисляване на възнагражденията в частния сектор и на ограниченията пред свободните професии и др. По отношение на бизнес средата се предлага намаляване на данъка върху ЕТ от 15% на 10%, както и премахване на редица налози – данък дивидент (сега е 5%), данък наследство (0.4-6,6%), както и данъците върху застрахователните премии (2%) и върху дохода от лихви по срочни банкови депозити (8%). Положително според експертите биха се отразили още прехвърлянето на някои преки данъци като приход към общините, уеднаквяването на всички такси на местно и държавно ниво и др. Ключови според ИПИ са реформите в съдебната система, които да гарантират нейната независимост и подобряване на специализацията й, както и подобряването на работата на администрацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *