Брюксел промени счетоводните норми в ЕС в опит да спаси банковия сектор

Европейската комисия ревизира счетоводните стандарти за ЕС, за да подпомогне банките и да не позволи да има резки спадове в стойността на активите им в случай на пазарна волатилност. Промяната получи пълната подкрепа на всички страни-членки.
Новите поправки ще позволят на европейските компании да имат същата гъвкавост, каквато имат и американските им конкуренти при промяната на позицията на дериватив, предвиден за активна търговия в актив с фиксиран падеж. До момента в Европа активите на дадена компания се оценяваха на цената, при която биха се пуснали в продажба веднага, а не на стойността, каквато биха имали при датата на падежа.
По време на сегашната финансова криза много активи на различни банки загубиха голяма част от стойността си заради счетоводния принцип mark-to-market. При него стойността на една позиция в даден финансов инструмент се определя въз основа на настоящата пазарна цена на инструмента или подобни на него. Сегашната цена, обаче, може да създаде спираловиден ефект, който води до фалита на дадена компания. С новите мерки на ЕК банките ще могат да избягват този своеобразен капан и да променят позицията на активите си.
Мерките ще влязат в сила от третото тримесечие на тази година и ще се отнасят при определянето на корпоративните финансови резултати от периода юли-септември.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *