ЕС одобрява плана на Еврозоната за излизане от финансовата криза

27-те страни членки на ЕС одобряват плана за подпомагане на финансовия сектор, обявен в неделя от страните от Еврозоната. Това съобщи френският президент Никола Саркози на пресконференция в Брюксел след края на първия ден от срещата на върха на ЕС. „Казвам това обаче с известна предпазливост“, допълни той, като така припомни, че по въпроса 27-те все още не са постигнали окончателна договореност заради някои резерви на чешката страна.

Днес лидирети на 27-те ще обсъдят в Брюксел текст с предложения за излизане от финансовата криза, предложен от Франция в качеството й на ротационен председател на Съюза. След внасянето на някои промени в текста, той ще бъде окончателно одобрен от лидерите на ЕС.

На пресконференцията в Брюксел Саркози подчерта, че всички европейски държави искат да се организира световна среща на върха, посветена на финансовата криза. Според Саркози срещата трябва да се състои в най-скоро време. Президентът на Франция допълни, че в събота, когато ще посети САЩ заедно с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, той ще отправи призива на ЕС за световната среща на върха пред американския президент Джордж Буш.

Според Саркози ноември е най-подходящият период за световната среща на върха. Саркози подчерта, че сред европейските лидери има единодушно съгласие до края на годината да се постигне договореност по споразумение за прилагане на европейския план за борба с климатичните промени.

Целта на този план е намаляване на емисиите на парникови газове с 20 процента до 2020 г. в сравнение с нивата им от 1990 г. Вчера обаче Полша и Италия обаче заплашиха с налагането на вето на този план. На пресконференцията Саркози каза, че ще вземе предвид специфичните проблеми на някои страни във връзка с прилагането на плана и ще се опита да постигне компромис в тази насока.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *