ЕС засилва надзора над финансовата система

Лидерите на страните-членки на ЕС се обединиха зад стратегията за общи мерки за спасяване на финансовия сектор, които ще струват десетки милиарди евро, предаде EUobserver.com. Планът вече беше възприет от еврозоната след срещата на представителите през миналата неделя (12.10.08).
„Сега ЕС има обща позиция и ще отговори на предизвикателствата, които ни постави финансовата криза“, заяви френският президент Никола Саркози.
Новата стратегия за спасение предвижда инжектирането на средства на пазара, за да се повиши ликвидността му, правителствени гаранции за междубанковите заеми и рекапитализация на изпадналите в сериозни затруднения банки. Освен това европейските лидери подкрепиха единодушно създаването на нова институция, която да се занимава само и единствено с последиците от кризата. Институцията беше описана от Никола Саркози като „структура от лека категория”, която ще обменя информация, ще дава съвети и ще координира действията на страните-членки.
Все пак срещата в Брюксел не се размина и с „лъжичката катран в кацата с мед”. Някои от делегациите на европейските държави, особено на по-малките, са на различни позиции относно това на основата на какви принципи трябва да се надзирават финансови институции, които оперират в няколко страни. Основните страхове идват от това, че балансът на властта може да премине от отделните звена в различните държави към компанията-майка.
ЕС се обедини и около идеята за свикване на световна конференция, посветена на финансовата криза, като е желателно това да стане през ноември. На 18 октомври (събота) френският президент Никола Саркози и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу ще представят предложението на американския президент Джордж Буш по време на визитата им в Кемп Дейвид.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *