Брюксел решава задача с три сериозни неизвестни

Свиканият извънреден Европейски съвет трябва да реши кои ще са личностите, които ще заемат трите най-високи поста в Европейския съюз, създавани с Лисабонския договор – президент, върховен представител за външната политика и генерален секретар.
Това е задача с крайно повишена трудност, посочва БТА.Споменаваните досега имена са десетки, непрекъснато се появяват нови, издигат се искания за изслушване на кандидатите, за по-силно женско присъствие на европейския връх.
Предварителният дневен ред на извънредната среща на държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз предвижда обсъждането да започне днес привечер и три часа по-късно да се състои заключителна пресконференция, на която да бъдат оповестени резултатите. В момента малцина очакват подобно развитие.
Премиерът Бойко Борисов също ще участва в неформалната среща на правителствените ръководители на държавите членки на Европейския съюз, съобщиха от пресслужбата на МС.
Шведската министърка по европейските въпроси Сесилия Малмстрьом вече заяви, че всички опити до момента да се стигне до предварително съгласие за титулярите на постовете, най-вече за президент и външен министър, не са дали резултат. Същото каза пред журналисти и българският външен министър Желева. Това кара и двете да споменават възможността извънредният Европейски съвет да продължи по-дълго от един ден. Засега едно е сигурно – Германия и Франция смятат да предложат общ кандидат за президент на Европейския съюз.
Новината съобщи германският канцлер Ангела Меркел без да споменава конкретно име. Но това едва ли ще улесни днешните обсъждания, защото други страни в Европейския съюз вече обявиха, че не приемат титулярите на постовете да бъдат определени „под френско-германски диктат“. До момента за президент на Европейския съюз се споменават петнадесетина имена.
Много повече са тези имена, за които се смята, с право или не, че могат да оглавят външната политика на съюза и общата дипломатическа служба, която предстои да се задейства. Решението кой да бъде избран престои да бъде взето. То със сигурност няма да бъде по вкуса на всички отделни страни в Европейския съюз. А въпросът сега е дали то ще бъде взето днес или ще е необходимо повече време, за да се знае кой точно ще ръководи съюза през следващите две и половина години, изпълнявайки повелите на Лисабонския договор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *