БСП избира кандидата си за президент

Изненадата сред тях е на бившия депутат и лидер на „Движение 21“ Татяна Дончева, чиято номинация е постъпила вчера в предизборния щаб, съобщи „Дневник“. Кандидатурата й е издигната от структурата на БСП в Студентски град, оглавявана от общинския съветник Жельо Бойчев.
Останалите претенденти са евродепутатът и бивш вътрешен министър Ивайло Калфин, лидерът на т.нар. Ляво крило в БСП Янаки Стоилов, депутатът Петър Курумбашев, юристът Георги Близнашки, пловдивският бизнесмен Георги Гергов, президентският съветник Иво Атанасов и лидерът на БСП в Банкя Стефан Василев. Възможно е някои от тях да си направят отвод в началото на днешния пленум.
Според устава на БСП избран е този, който е получил подкрепата на повече от половината гласували. За това социалисти очакват да се стигне до балотаж между Калфин и Стоилов. Изходът обаче от втория тур изглежда все по-трудно прогнозируем, тъй като днес се очаква да дойдат около две трети от членовете на Националния съвет, който е от 181 души. Причината – по места има конференции, които избират кандидат-кметовете в регионите.
Пленумът на БСП ще одобри днес и платформа за президентската институция, в която ще бъде дадена положителна оценка за двата мандата на държавния глава Георги Първанов. След седмица конгресът на партията трябва да утвърди както платформите за президентските и местните избори, така и издигнатия кандидат за президент.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *