БСП обещава поне 200 лева заплата

Данък здраве става 7% от следващата година

София. Повишаване на здравната вноска от 6% на 7% от януари е записано в актуализираната социално-икономическа програма на БСП. Документът ще бъде дискутиран в събота на разширено заседание на висшия съвет на партията. Предвижда се през 2009 г. вноската да се вдигне на 8%. Социалистите обаче коментираха, че идеята трудно ще събере единодушна подкрепа на пленума, както и от коалиционните партньори, тъй като здравната система още не е реформирана. Левите предвиждат 10% увеличение от януари и на минималната работна заплата, както и на необлагаемия минимум, които ще станат съответно 200 и 220 лв. Доходите на най-бедните работещи ще се облагат с 16%, докато за най-богатите остават 24%. Към момента обаче няма точни разчети как ще се отрази предложението върху приходната част на бюджета за 2008 г. Червени допълниха, че е възможно част от цифрите да отпаднат от окончателния документ. В противен случай рискуваме да ни следят постоянно какво изпълняваме, казаха от „Позитано“ 20.

От соцпартията коментираха още, че към момента приходите в хазната се очертават добри и ще има пари за допълнително увеличение на пенсиите с 10%, както и за намаляване с 3% на осигурителната тежест от юли.

На пленума в събота ръководството на БСП ще отчете, че още преди края на втората година от мандата социалистите са изпълнили изцяло 1/4 от предизборните си обещания. Толкова приблизително били и неизпълнените ангажименти, по които работата дори не е започнала. От червеното ръководство обаче включват в този списък предимно обещания от областите на партньорите.

Боряна Йотова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *