БТВ и “Нова” заприличаха на гаражна кабеларка

Нещо много особено и странно се случва от известно време в частния телевизионен ефир. Той става тривиален и заплашително скучен. От екрана и на бТВ и на “Нова” ни се явяват постоянно едни и същи лица, познати до втръсване и на най-запалените им фенове. В същото време отделни предавания просто западат, почти напълно изчерпани от съдържание. Какво се получава?
Вземете “Шоуто на Слави”. То става все по-тъпо, безизразно и скучно. Преди две седмици гледах с удивление как цяло предаване бе излъчено като разговор между Слави и Годжи с импровизация, която не е достойна за лакърдия и в селските кръчми. Няма комици, няма гости, няма дори и плоски магадански вицове. Просто Слави и Годжи, посадени сред много китари. Вместо разнообразие и забава – дълбокомислени разсъждения на познати до болка лица.

Пак при Слави вместо да пресъздават с различни екранни жанрове случващото се около нас, група сценаристи, седнали на столове и униформено облечени, разсъждават по проблемите на политиката и обществото. И ден след ден едни и същи лица ме поучават кое е правилно и кое не, като се превръщат в истина от последна инстанция. Особено преди избори и то с компетентен и нетърпящ възражения тон. Съмнителна компетентност, особено когато някой не знае защо мажоритарните кандидати са 31 и какво налага депозит за участие в изборите.

В някои от дните, когато се излъчва “Бягство към победата”, присъствието на Слави и сценаристите е особено осезателно, защото започва още от 20 часа и продължава сякаш безкрайно. И отново скучни разсъждения и махленско празнодумство. Междувременно някакви състезатели в джипове и по двойки се опитват по балкански начин да копират западните си събратя в подобни предавания.

Същата история става по Нова ТВ. Влизат едни хора във “Вип Брадър”, след което същите хора ги поема водещия на “Сделка или не” и отново трябва да гледам Тодор Славков, чалгата Милко Калайджиев и Емо Кошлуков, а на всичкото отгоре Милко е и по рекламите с рефрена: “Елате пиленца при батко…” Една от познатите физиономии стои пред червения бутон, а всички, които не участват в сделката са наредени зад кутиите. И така седмица след седмица. ”Гледам “Забранена любов” и Диана Любенова. После същата дама ми се явява и при Румен Луканов. А накрая цялата компания започва да се изрежда при Ники Кънчев в “Стани богат”. Самият Кънчев пък е и водещ на “Вип Брадър” и на състезанието. Същото е и с Гала – сутрин на кафе с Гала, вечер в някое шоу пак Гала.

Имам чувството, че наистина гледам някакви гаражни кабеларки, в които поради липса на средства и възможности, в различни предавания участват непрекъснато едни и същи хора – от тъщата на собственика до братовчедката на портиера, който едновременно с това чете прогнозата за времето.
Изобщо – криза в жанра. Както в политиката, така и от екрана. В живота кризата си е постоянна.

Евгени Петров, БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *