Милиардерът Алън Станфорд се предаде на ФБР, обвиняват го в измама за $8 млрд.

Тексаският милиардер Алън Станфорд се предаде на властите в щата Вирджиния, след като стана ясно, че е издирван от ФБР. Финансистът трябва да отговаря за кражби и измами в особено големи размери, допълват световните агенции. Очаква се Станфорд, който беше основен акционер в банка в Антигуа, да бъде прехвърлен в Хюстън след като се появи в съда, за да изслуша обвиненията срещу себе си.
Станфорд вече беше обвинен от Федералната комисия по ценните книжа и борсите за крупна измама, базирана на лъжливи обещания на стойност 8 млрд. долара и фалшифицирани данни за предходни години с цел измама на инвеститори. Според агенция Ройтерс банката на Станфорд е работила цели 15 години въз основа на измамна схема, по-известна като пирамида. Основната й цел е била продажба на депозити, които са гарантирали нереално висок лихвен процент.

59-годишният финансист натрупа състоянието си от продажба на недвижими имоти в началото на 80-те и впоследствие разшири бизнеса си в мултинационална компания за мениджмънт. Преди началото на кредитната криза личното му състояние се изчисляваше на близо 2,2 млрд. долара. Той беше доста щедър спонсор на спортни състезания и притежаваше домове в Антигуа, Сент Кроа, Флорида и Тексас. По искане на Комисията по ценните книжа и борсите федералният съд в Далас нареди активите на Станфорд да бъдат замразени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *