БТК: Новатор и свързани с него лица не упражняват контрол в БТК

Новатор и свързани с него лица не упражняват пряко или непряко контрол в БТК по смисъла на § 1, т. 13 от Допълнителните разпоредби на ЗППЦК, се казва в информация от „Българска Телекомуникационна Компания“ АД (БТК) до Българска фондова борса – София. „Новатор няма акционерно участие във Вива Венчърс и не упражнява пряко или непряко контрол върху дейността на Вива Венчърс“, се казва още в информацията.

„Споразумението представлява предварителен договор, съгласно който при сбъдването на определени условия, включително получаване на разрешения от компетентните български държавни органи, Новатор ще придобие опцията да изкупи всички дялове на Адвент във Вива Венчърс. Новатор ще може да придобие дяловете на Адвент във Вива Венчърс след изтичане на сроковете на съответните ограничения в приватизационния договор за БТК или в по-ранен момент, ако Агенцията за следприватизационен контрол даде своето съгласие за това. Същото изискване важи и по отношение на прехвърляне на акции, притежавани от Вива Венчърс в БТК“, съобщават от БТК.

Тази информация е отговор на писмо на Комисията за финансов надзор относно разкрита важна информация за постигнато споразумение между Адвент Интернешънъл Корпорейшън (Адвент) и Новатор Телеком България (Новатор), което дава опция на Новатор да придобие всички дялове на Адвент във Вива Венчърс Холдинг ГмбХ, Австрия.

От БТК съобщават, че с писмо в срока по чл. 98, ал. 2 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), дружеството е предоставило на Комисията за финансов надзор (КФН) цялата информация, с която то разполага относно споразумението, незабавно след като тази информация му е предоставена от неговия мажоритарен акционер, Вива Венчърс Холдинг ГмбХ, Австрия (Вива Венчърс).

„БТК не е страна по споразумението и няма достъп до информацията, поискана от КФН с цитираното по-горе писмо. Поради това дружеството поиска тази информация от Адвент и Новатор, които предоставиха отговори на поставените от КФН въпроси“, съобщават още от БТК.

В БФБ-София АД е постъпила и информация от БТК до борсата и Комисията за финансов надзор за участието си в търга за лицензия от клас Б от вида „точка към много точки“, по повод въпроси на КФН. „До настоящия момент БТК не е оповестявала информация относно участието си в проведения от КРС търг, поради посочените по-долу причини. Цитираната публикация в електронното издание „Инвестор.БГ“ се основава на информация, оповестена от ръководството на КРС по време на негова пресконференция след провеждането на търга,“ съобщават от компанията.

В писмото на БТК се казва, че горепосочената информация не представлява важна информация, влияеща върху цената на акциите на компанията по смисъла на чл. 28, ал. 1 от Наредба № 2 от 17.09.2003 г. за проспектите при публично предлагане на ценни книжа и за разкриването на информация от публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа. Съгласно цитираната разпоредба важната информация, влияеща върху цената на акциите на публичното дружество, е всяка информация, свързана с неговата дейност, която не е публично оповестена, ако публичното й оповестяване би могло да окаже значимо влияние върху цената на акциите на дружеството. Съгласно Закона за далекосъобщенията, единственият правно релевантен начин за оповестяване на резултатите от проведеният от КРС търг (и за информиране на БТК като участник в търга) е чрез обнародване в Държавен вестник на решението на КРС относно определяне на тези резултати.

Това решение е обнародвано в Държавен вестник на 15.11.2005 г. В случая КРС е оповестила публично въпросната информация, без за това да уведомява предварително БТК.

„Съгласно информация от цитираното от Вас електронно издание „Инвестор.БГ“ цената на акциите на БТК се е повишила на датата, на която КРС е провела пресконференцията си,“ се казва в писмото на БТК.

Комисията за финансов надзор (КФН) и Българска фондова Борса-София АД (БФБ) не са уведомени, че дружеството е спечелило лицензията поради следните причини:

– За БТК не възниква задължение да информира КФН и БФБ относно решението на КРС за обявяване на класирането и участниците, на които следва да бъдат издадени лицензии, тъй като тази информация е публично оповестена от КРС чрез пресконференцията й и чрез обнародването й в Държавен вестник и следователно не съставлява важна информация по смисъла на чл. 28, ал. 1 от Наребата;

– Лицензията ще бъде издадена на БТК едва когато (i) изтече 14 дневния срок за обжалване на решението на КРС, който тече от момента на публикуваното му в Държавен вестник (15.11.2005 г.) и (ii) когато БТК заплати първоначланата лицензионна такса в размер на тръжната цена. Доколкото решението на КРС все още не е стабилен административен акт и е възможно да бъде обжалван и отменен, не може да бъде направено окончателно заключение дали лицензията ще бъде издадена на БТК и кога.

„БТК спазва задължението си за разкриване на важна информация, влияеща върху цената на акциите на БТК, като своевременно информира КФН и БФБ при узнаването на подобни обстоятелства“, се казва в информацията на БТК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *