Загуби за долара сред спекулации за промяна в монетарната политика на ЕЦБ

Доларът отстъпи в четвъртък спрямо основните валути като последствие от коментари и действия от страна на ЕЦБ, Националната банка на Англия и Японската централна банка. По данни от ЕЦБ икономиката в еврозоната се развива с възходящи темпове през втората част на полугодието, изцяло подкрепена от монетарната политика, която цели насърчаване на икономическата активност и работната заетост в рамките на валутния съюз.

От друга страна стана известно, че някои финансови министри в рамките на еврозоната настояват за ново увеличение на основната лихва, срещу което членове на ЕЦБ потвърдиха за пореден път, че дългосрочна цел на монетарната институция е да поддържа ценовата стабилност в еврозоната и в тази връзка покачване на базовата лихва е възможно „по всяко време.”

Беше оповестено също, че някои представители на ЕЦБ са очаквали по-агресивно покачване на лихвата през декември. Разнообразните коментари от еврозоната се отразиха силно позитивно на единната валута, която достигна в четвъртък нов седмичен връх. Въпреки коментарите от страна на ЕЦБ относно готовност за повишаване на основната лихва при необходимост, поскъпването на еврото от деня бе провокирано и от спекулации за агресивни покупки от страна на южно-азиатска централна банка.

Управителят на Националната банка на Япония заяви, че дефлационният период е към своя край, а с него и насърчителната монетарна политика. Фукуи подчерта, че е възможно покачване на индекса на потребителските цени през първото тримесечие на 2006-та година.

Зараждащите се очаквания за покачване на основните лихви в Япония и еврозоната доведоха до разпродажби на зелените пари, въпреки убеждението на пазарните участници, че ФЕД ще повиши за 13-ти пореден път основния лихвен процент в САЩ до 4.25%. Широкият лихвен диференциал на щатската валута спрямо другите основни валути изведе долара до двугодишни най-високи стойности спрямо единната валута и до тригодишен връх спрямо йената.

Националната банка на Англия взе решение да запази равнището на основния лихвен процент в страната непроменено на 4.5%, въпреки сравнително неблагоприятните данни за британската икономика. Ходът на Централната банка бе широко критикуван от страна на бизнес средите във Великобритания, според които заемните средства, както и усложнената икономическа ситуация, се нуждаят от облекчаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *