БТК: Офертите в търга за лицензите от клас А бяха оптимистично високи

Българската телекомуникационна компания (БТК) оценява направените предложения в тръжната процедура за издаването на лицензии от клас А от останалите конкуренти като оптимистично високи. Телекомът се надява процедурата да се окаже наистина основана на точни и ясни правила за достъп и участие в нея, се казва в съобщение на компанията.

Като участник в търга БТК предложи максимална цена в размер на 4 444 000 лева, като реши да се оттегли от наддаването още вчера „по процедурни съображения“.

В същото време обаче БТК запазва интереса си към към получаването на индивидуална лицензия с национално покритие от вида “точка към много точки”.

„Реализирането на проекти от вида “точка към много точки” ще даде допълнителна възможност на БТК да предложи на клиентите си в големите градове различни далекосъобщителни услуги като пренос на глас и данни, бърз Интернет, видеоинформация и мултимедийни приложения чрез използването на безжичната широколентова технология WiMAX”, каза говорителят на БТК Димитър Цонев.

WiMAX e безжична мултифункционална технология, при която за разпространението на сигнала се използват микровълни. На практика тя представлява алтернативна технология за достъп до крайния клиент (т.н. «последна миля»). Чрез нея може да бъде изградена широколентова метрополитен мрежа, чрез която достъпът на потребителите до предлаганите чрез WiMAX услуги да се осъществява свободно от всяка точка в радиуса на покритие. Тя намалява разходите на бизнеса за оборудване и гарантира на потребителите тяхната независимост от местоположението.

Технологията може да предложи безжичен достъп за високоскоростен широколентов пренос на DSL услуги за бизнес и домашни абонати с висока степен на сигурност. Тя позволява и преноса на гласовата телефония, защото осигурява свързаност между съществуващата TDM мрежа с изградената безжична метрополитен мрежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *