Доларът отново в корекция

Доларът навлезе в нова корекция след три последователни дни на поскъпване спрямо основните валути в очакване на някои важни фундаментални данни от САЩ в края на седмицата. В процеса на корекция еврото възстанови голяма част от загубите си, реализирани във вторник и достигна до 1.2040 областта през лондонската сесия, а коментарите на ирландския финансов министър, както и слухове за покупки от страна на централни банки, отново подновиха спекулациите за диверсификация на резерви от Венецуела и притиснаха долара към минимумите му за деня.

В баланс липсата на ключови фундаментални данни, които да предизвикат движение, обусловиха корективния характер на търговията и нетната промяна беше много малка. Известен интерес предизвика изказването на члена на ФЕД Олсън, в което той потвърди позицията си от последното заседание на Федералния резерв на 20.09.2005, че единствен заема позицията, че неяснотите около влиянието на цените на петрола върху растежа, както и вредите от урагана Катрина са прекалено голям риск за настоящата стратегия на FOMC да повишава лихвите на всяко заседание.

Това предизвика реакция както на фондовия пазар, така и при трежъритата – S&P 500 затвори на пет месечен минимум при 1177, а доходността на 10-годишните облигации достигна 4.45%, което представлява най-високата стойност за последните 6 месеца (поради опасенията за инфлационен натиск в икономиката и очакваните повишения на лихвите от ФЕД). Фокусът на вниманието днес ще бъде насочен към данните за търговския дефицит в САЩ, консенсусът е за цифри от порядъка на 60 млрд. долара, което е много близо до абсолютния максимум, достигнат през февруари 60.4 млрд. долара, и вероятно анонс над 60 млрд. ще бъде негативен за долара, но все пак преди данните от петък развитието на съществено движение е малко вероятно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *