Булгартабак е приоритет №1 на АП

Основният приоритет на Агенцията за приватизация за тази година ще бъде сделката за „Булгартабак”.
Това каза изпълнителният директор на АП Тодор Николов в интервю за „Фокус“. По думите му в момента процедурата е на етап изготвяне на анализ на правното състояние на дружеството и изготвяне на информационен меморандум и приватизационна оценка. Очаква се в началото на април този процес да приключи, след което може да стартира същинската процедура.
На въпрос може ли холдингът да бъде приватизиран до средата на лятото, Николов отговори, че Агенцията за приватизация си е поставила тази цел. „Ако всичко върви нормално, бихме могли да стигнем до етапа избор на купувач, но ако някоя от фазите на процедурата се забави, това ще бъде много трудно”, посочи той.
Това, че предприятието се предлага за приватизация в неговата цялост, изисква да бъде направен анализ на всички дъщерни дружества, а и на холдинга. „Това е свързано с определено време за работа на съответните екипи. От друга страна онова, което най-вече би могло да ни забави е евентуално оспорване на части от процедурата. По тази причина не бих могъл да се ангажирам с конкретен срок, в който ще бъде преодолян един или друг етап”, каза директорът на Агенцията за приватизация.
Много по-малко и много по-трудно ще бъдат реализирани сделки с мажоритарни пакети в условията на финансова криза, коментира още Тодор Николов. След провеждането на 20-ия централизиран публичен търг на БФБ – София в периода 6-17 март, АП ще анализира резултатите и в зависимост от това ще се прецени с какъв интензитет да продължава по-нататък през годината с подобни търгове. „Кризата създава проблеми на всички инвеститори, включително с отлив на портфейлни и стратегически инвеститори, така че по-скоро трябва да сме съвсем умерени в своите очаквания. Това, опасявам се, ще се отрази и дружествата, които предлагаме. При положение, че има явен спад на чуждестранни инвестиции по цял свят, включително и в България, не можем да очакваме много големи успехи. Но въпреки всичко – не можем да спрем да работим. Поради тази причина ние ще реализираме този търг, независимо от първоначалните прогнози. И когато той приключи, ще можем да си направим и съответните изводи”, каза Николов. Той посочи, че при предишния също е имало доста скептични очаквания, но въпреки всичко са реализирани почти 30% от предложените пакети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *