Цените на лекарствата падат с 20-30%?

Възможно е цените на лекарствата да паднат с 20-30% . Това може да се случи след публикуване на позитивния лекарствен списък в края на месец март.
Това каза при посещението си в Шумен министърът на здравеопазването Евгений Желев, цитиран от Дарик.
На първо време в списъка ще бъдат включени медикаменти, с които работи Националната здравно-осигурителна каса, а по-късно той ще бъде допълнен. При определяне цената на лекарствата ще имаме за база това коя е най-ниската цена с някоя от страните на ЕС, каза още министър Желев.
Той подчерта, че не се предвижда да има закриване на болници в страната. Малките от тях ще бъдат преструктурирани, защото в някои то тези болници има отделения, които почти не действат. Евгений Желев съобщи още, че до края на месец май здравното министерство ще предостави още 150 нови линейки за нуждите на спешните центрове.
Министърът припомни, че при мандата на настоящото правителство за здравеопазване са били отделени 12 300 000 лв, което е 4,2% от БВП. Д-р Желев направи сравнение с периода 1997-2001 година, когато за здраве са били отделени 3 200 000 лева. Вече се водят разговори между лекарския съюз и здравната каса за подписване на Национален рамков договор за 2010 година. Определено има нагласи и в двете страни за подписването на такъв договор, подчерта Евгений Желев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *