Бум на прехвърлените пари за втора пенсия

Истински бум на прехвърлените между фондовете пари за втора пенсия показват последните данни на Комисията за финансов надзор (КФН). За първите шест месеца на годината 87 377 клиенти на най-масовите универсални фондове са сменили компанията, която управлява парите им за старини. С това са предизвикали прехвърляне на общо 181,4 млн. лв. между различните играчи на частния пенсионен пазар, като едни от най-големите фондове на пазара

са „изгубили” близо 38 на сто от тях.

Въпросната сума е с близо 47% по-висока от прехвърлената през първото полугодие на миналата година, а броят на хората сменили фонда си е нараснал с 18,6%.

Пенсионни експерти обясняват, че заради стагнацията на икономиката бизнеса на компаниите с привличането на чужди осигурени се е ожесточил все повече. Това е единственият им шанс да си увеличат клиентската база и да привлекат по-голям ресурс за управление. Публична тайна е, че в голяма част от случаите прехвърлянията

стават под натиска на работодателите

Докато за пенсионните компании това е доста добър бизнес, осигурените трябва да знаят, че за всяка смяна на фонда се плаща такса от 20 лв. Може да не им я поискат кеш, а да им я удържат от сметката.

Според последните данни на финансовия надзор в универсалните фондове се осигуряват 3,368 млн. българи. Там са задължени да внасят пари за втора пенсия работещите на трудов договор хора, които са родени след 31 декември 1959 г. Средната сума, която се пада на всеки сменил универсалния си фонд е 2076 лв., става още ясно от данните на КФН.

Ръст се отчита

и при другия вид задължителни фондове

– професионалните. В тях се заделят пари за допълнителна пенсия за работещите в тежки и вредни за здравето условия, като миньори, пилоти, ядрени специалисти и други. Макар че смените са едва с 960 повече в сравнение с първото полугодие на 2013 г., прехвърлените средства се увеличават с 5,43 млн. лв., което в проценти прави 26 на сто. Общата сума, която са си разменили професионалните фондове е 26,3 млн. лв. Средно на прехвърлил сметката си осигурен се падат по 3991 лв.

Заради по-големите средства, натрупани по партидите, работещите при тежки условия са едни от най-желаните клиенти на пенсионните компании. Към момента общият брой на осигурените в професионалните фондове е 265 хил. души.

Преместените средства са малък дял от средствата

Прехвърлените суми изглеждат впечатляващи, но на практика те са малка част от парите, които управляват пенсионните компании у нас. При универсалните фондове става въпрос за 3,13% от нетните им активи, а за професионалните – за 3,82 на сто. Към края на първите шест месеца универсалните пенсионни фондове управляват 6,1 млрд. лв. на осигурените, а в професионалните има събрани 719 млн. лв.

За цялата минала година 189 565 осигурени за втора пенсия са сменили фонда. Парите прехвърлени между тях възлизат на 404,8 млн. лв. През миналата година също беше отбелязан бум в броя на прехвърлянията – над 100% в сравнение с 2012 г. Като прехвърлени суми процентът на увеличение беше още по-голям – над 150 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *