Над €67 млрд. са изнесени зад граница за 2 месеца

Капиталите напускат отново стремглаво Италия, както се случи преди малко повече от 2 г. Тогава икономическата криза в страните от Южна Европа срина доверието на инвеститорите към тях и парите започнаха „да търсят спасение” в чужбина. С последното им „бягство” от Апенините през август са изнесени зад граница €30,3 млрд. и още €37 млрд. през септември – сума,

показваща тревожно засилване на процеса

В коментар на определено негативните тенденции авторитетният римски всекидневник „Република” подчерта, че през същия двумесечен период в Гърция, Испания и Португалия движението на капитали зад граница е останало в рамките на обичайното. А освен Италия това са другите три страни, които в тежките моменти на кризата преди три години икономистите нарочиха за стопанска „периферия” на Европа и поискаха поставянето й под строг контрол. Сегашното масирано изтичане на капитали от страната

е типично само за Италия

и обяснението му е още по-трудно, тъй като въобще не е обусловено от протичащия в обичайните граници международен търговски обмен. Защото „бягството” се дирижира преди всичко от финансовите инвеститори – спестители, фондове и банки.

Както отбеляза „Република”, засега все още не е констатирано обезпокоително изтичане на държавни ценни книжа, но това не важи за акциите на основните компании, листвани на фондовата борса в Милано. Защото от 4 септември до края на месеца 9,5% от тяхната стойност или 40 млрд. евро изглежда са били „паркирани” в чужбина и основно в Германия.

Голяма част обаче са „потеглили” и извън еврозоната

– факт, който според римския вестник бил допринесъл за обезценяването на еврото напоследък.

Що се отнася до стопанските причини за „кръвоизлива” на капитали от Италия, „Република” ги обяснява основно с продължаващата рецесия в страната и липсата на ефективни икономически реформи. Вестникът сочи обаче и политическа причина за „бягството” – страната е единствената от четирите „периферни посестрими”, която преди две години не е приела строг монетарен контрол над икономиката й от страна на другите държави от ЕС. А това своеволие малко или много е подкопало доверието в нея, като липсата на иначе обещаните положителни стопански резултати и продължаващата рецесия са го сринали съвсем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *