Бундесбанк повиши прогнозите за икономическия растеж на Германия през 2014-а година

Немската централна банка (Бундесбанк) повиши своите прогнози за растежа на водещата икономика в еврозоната, но подчертавайки нарастващите различия в икономическото представяне на отделните страни-членки.

В своя шестмесечен икономически доклад Бундесбанк прогнозира повишение на БВП на Германия с 1,9% през 2014-а година при предишна прогноза от края на миналата година за икономически растеж от 1,7%.

Банката запази без промяна своите очаквания за растеж от 2,0% на БВП през 2015-а година и прогнозира икономически растеж на Германия от 1,8% през 2016-а година.

Засилващата се немска вътрешна икономика, както и подобрението на икономическата ситуация в индустриално развитите страни и постепенното икономическо възстановяване на еврозоната предполагат, че Германия ще следва път на солиден растеж през настоящата година, заяви президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман.

Той посочи обаче, че затягането на пазара на труда в бъдеще с оглед демографските промени в страната ще ограничи икономическия растеж и добави, че в светлината на тези промени, няма да помогнат мерки като правото за пенсиониране на 63 годишна възраст.

Вайдман също така каза, че повишаващите се геополитически напрежения или евентуално разпалване на ново на кризата в еврозоната биха охладили растеж на БВП не само през каналите на външната търговия на Германия, но и чрез навреждане на доверието в икономическото развитие на страната.

В същото време Бундесбанк направи низходяща ревизия на прогнозите за инфлацията в страната, като вече очаква повишение на хармонизираната инфлация (индекса HICP) с едва 1,1% през 2014-а година при предишни очаквания за повишение на инфлацията с 1,3%. Банката запази прогнозите за инфлация от 1,5% през 2015-а година и очаква ускоряване на инфлацията до 1,9% през 2016-а година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *