Бундесбанк предупреди за негативни последици при евентуално излизане на Гърция от еврозоната

Вицепрезидентът на Бундесбанк -Клаудиа Бушпредупреди за негативни последици при евентуално излизане на Гърция от еврозоната, заявявайки, че това ще представлявапърва стъпка за отмяна на европейската интеграция и за промяна на характера на единния валутен съюз.

Дискусиите около „Grexit“ са изморителни, посочи Клаудиа Буш в интервю за немската финансова медия Boersen-Zeitung. Тя обаче допълни, че стартираните неотдавна преговорипоставят Гърция на пътя да остане в евротои в същото време изразипредпазлив оптимизъм, че Атина ще успее да постигне икономически обрат.

Преди време немският министър на финансите Волфганг Шойбле представи идея за временно излизане на Гърция от еврозоната. Въпреки че лидери на еврозоната успяха да постигнат съгласие за предоставяне на трета спасителна програма на Атина при определени условия, г-н Шойбле продължава да поставя под съмнение бъдещето на страната в еврозоната.

В интервюто си за Boersen-Zeitung вицепрезидентът на Бундесбанк изрази скептицизъм и относно възможността за ясно формулиране на въпроса за облекчаването на гръцкия дълг.Облекчаването на дългове между страните-членки на валутния съюз не е възможно, тъй като това ще навреди на принципа за спасяване без участието на европейските данъкоплатци, заяви Клаудиа Буш.

Тя също така изрази съмнение, че Европейският механизъм за стабилност (спасителния фонд на еврозоната) е правилния начин да се помогне на Атина.Но в Германия е работа на парламента да реши дали Атина отговаря на изискванията за спасителна програма от Европейския механизъм за стабилност, допълни вицепрезидентът на Бундесбанк.

Междувременно френският министър на финанситеМишел Сапенразкритикува остро своя германски колега, заявявайки че е било „погрешно“ Волфганг Шойбле да настоява за временен „Grexit“ и добави, че общата европейска валута е „необратима“.

Говорейки за всекидневника Handelsblatt, Сапен отхвърля идеята, прокарвана от Шойбле, че Гърция трябва да напусне доброволно еврото в продължение на пет години, да получи намаление на дълга и след това да се върне в еврозоната веднага щом възстанови устойчивостта на държавния си дълг.

Вярвам, че Волфганг Шойбле сбърка и дори е в противоречие със своята дълбока европейска воля. Няма да има Grexit и друг подобен изход. Ако се даде възможност за временно излизане от еврото, то това ще означава, че всяка страна, изправена пред трудности ще се опита да решим проблемите чрез въвеждане на своя собствена валута, посочи Мишел Сапен.

Той добави, че според него Шойбле е направил това предложение не по убеждение, а с тактически цели, определяйки неговия стил на преговори като „ексцентричен“.

Въпреки това френският финансов министър призна, че заплахите на Шойбле за възможен сценарий „Grexit“ по време на преговорите с Атина не са били напразни и в действителност са се оказали полезен инструмент при водените разговори.

Що се отнася до въпроса за облекчаването на дълговете на Гърция, Мишел Сапен каза, че МВФ не е настоявал изрично за номинално подстригване на дълга. Според него удължаването на падежите и намаляване на лихвените проценти по съществуващите заеми ще бъде достатъчно, за да успокоят опасенията на Фонда.

Гърция се нуждае от дългово преструктуриране. Не е необходимо да се намали дълга – нещо, което нито Франция, нито по-голямата част от европейските държави желаят, допълни Сапен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *