Министерството на здравеопазването ще финансира напълно пренаталната диагностика

Министерството на здравеопазването ще финансира напълно пренаталната диагностика, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов и уточни, че досега са били финансирани само реактивите за такава диагностика.

Министерството на здравеопазването /МЗ/ ще финансира пълноценна профилактика и ранна диагностика на уврежданията – слухов неонатален скрининг, пълно осигуряване на диагностиката на ретинопатия при недоносените деца. По груби данни 800 деца на година имат нужда от такива изследвания, посочи министър Москов. Започва и финансиране на дейности за осигуряване на комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания.

Във всяка областна болница ще има специални екипи и психолог. Ще се финансира и изработването на терапевтичен план на детето с хронично заболяване или увреждане. Целта е родителите да не търсят сами пътя за лечение, а държавата да поеме безплатния достъп до високоспециализираните специалисти в болниците.

В университетските болници ще се формират центрове за определени видове заболявания – за диабет, за вродени сърдечни малоформации, за лицеви малоформации, за муковисцидоза, за недоносени деца, за онкологични заболявания, за детска церебрална парализа и за детска мускулна атрофия.

Започва обучение на педиатри и общопрактикуващите лекари за постигане на умения за ранно откриване на аутизъм сред деца до 3-годишна възраст.Предстои организирането на мащабна информационна кампания за нуждите и ползите от имунизациите. През този месец ще започне проучване за нагласите и предразсъдъците сред обществото по проблемите за ваксините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *