„Бургас-Александруполис“ напредна в Гърция

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров участва във форума „Атинска среща на върха – За глобална климатична и енергийна сигурност“. В Атина министър Димитров се срещна с председателя на парламента Димитрис Сиуфас и с министъра на развитието Христос Фолиас.
На срещата бе отчетен и напредъкът на проекта за нефтопровод „Бургас-Александруполис“. Създадена бе съвместна комисия между българското Министерство на икономиката и енергетиката и гръцкото Министерство на развитието, която да работи в областта на енергийното сътрудничество.
Бяха обсъдени и изграждането на реверсивна газопроводна връзка между газопровода Турция-Гърция-Италия (в района на Комотини) и Димитровград и съвместно изграждане на регазификационен терминал за природен газ в региона Комотини-Александруполис, който също да се свърже към българската газопреносна система.
Проектите в областта на природния газ ще допринесат за повишаване на енергийната сигурност и диверсификацията на доставките не само за Балканския регион, но и за Европа, предадоха от пресцентъра на министерство на икономиката.
Приоритетен ще бъде и проектът за втора високоволтова електроенергийна връзка между България (ТЕЦ „Марица Изток“1) и Гърция (Филипи), която от една страна ще осигури възможност за транзитиране и доставка на електроенергия за Гърция, а от друга – ще повиши сигурността на електроенергийните системи на Балканския полуостров.
На срещата бе представен проектът на т. нар. „Атинска декларация“. Проектът предвижда по-задълбочено партньорство между Европейските и Средиземноморските страни за технологичен трансфер, програми за обучение, изследователска дейност и по-широко използване на европейските програми за сътрудничество, като целта е да се повиши енергийната ефективност и делът на енергията от възобновяеми енергийни източници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *