БФБ на нерешените проблеми

Оборотите скочиха рязко, индексите покачваха. Изглеждаше, че приватизацията на държавния дял в ЕВН, първото от големите енергийни дружества, което правителството пусна на пазара, е дала желания ефект.
Ако погледнем към движението на индексите и оборотите през предходните години, обаче ще видим подобен възход на индекси и обороти, и то без големи приватизационни сделки.
Истината е, че в края на 2011 г. компаниите, представени на БФБ бързаха да излъскат балансите си и да покрият регулаторните изисквания за търговията с книжата им. Това става в края на всяка календарна и фискална година.
Наистина, с приватизацията на ЕВН, изминалите 12 месеца ще изглеждат добре в отчета на БФБ, поне на книга. Но реално проблемите на българския фондов пазар остават нерешни.  Това се видя ясно през първата седмица на търговията през новата година. Оборотите рязко паднаха, както и индексите.
Средният оборот на регулирания пазар през тази седмица беше под половин милион лева на ден, като в нито една сесия сделките не надхвърлиха 300.
Само 4 дружества от Sofix регистрираха ръст, като единствено акциите на Каолин АД поскъпнаха с над 1%. В същото време 10 компании поевтиняха с повече от 1%.  Логично индексът на българските сини чипове загуби през седмицата 2.4% до 314.38 пункта.
По подобен начин се движеха и останалите фондови индикатори. Широкият BG40 падна през изминалите 4 дни с 2.17%, до 111.22 пункта. Имотният BGREIT загуби 2.93%, до 49.75 пункта, равнопретегленият BGTR30 намаля с 2.06%, до 259.04 пункта.
На този фон, не липсваха и новини, движещи пазара. На 03.01.2012 г. БФБ временно прекрати търговията на 33 емисии, на компании, които на са платили срок на годишната такса към борсата.
Химимпорт АД и ЦКБ обявиха, че са придобили 75% от Пловдивска стокова борса, а Синергон холдинг АД поднови депозитите в дъщерните си дружества.
Евролийз ауто АД, която е част от Еврохолд България АД, обяви, че продала портфейл от вземания за 3.746 млн. лв. на цена 504.981 хил. лв в предпоследния ден на 2011 година. Купувач е Алфа Кредит АДСИЦ.
Предстои публикуването на финансовите отчети на компаниите за четвъртото тримесечие на 2011 г.  Вероятно повечето дружества ще регистрират сравнително добри резултати, на фона на кризата и това е основният фактор, който дава надежда, че инвеститорите ще се върнат на БФБ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *