Унгария е пред фалит

Отдавна унгарците са следващия проблемен случай в Европа.  Унгария изнемогва. Потъналата в дългове страна от Европейския съюз се нуждае спешно от кредит, за да предотврати държавен фалит.  Понастоящем обаче, поради непредвидимата политика на министър-председателя Виктор Орбан, Международният валутен фонд и Европейският съюз не желаят да водят преговори.
Агенция „Фич“ понижи кредитните рейтинги на Унгария почти до минимум, като тенденцията остава негативна.
Във фокуса на критиките на Международния валутен фонд и Европейския съюз стои промяна в унгарското законодателство, която ограничава независимостта на Централната банка в Будапеща. Унгария е застрашена от санкции, между които и лишаване на страната от правото на глас при срещи на правителстватата от Европейския съюз.
Виктор Орбан все пак направи „мили очи“ на МВФ заявявайки, че унгарското правителство положило всички усилия, за да може преговорите с Фонда и с Европейския съюз да започнат и приключат „колкото се може по-скоро“.  Преди това премиерът дори разговаря с управителя на Националната банка, чиито правомощия се отнемат почти изцяло според новия закон.  За междунардния финансов свят обаче именно тази институция е последният гарант за разумно стопанисване в сегашна Унгария.
Затова пък Орбан сляпо се доверява на министъра на икономиката Дьорд Матолчи, който преди известно време обяви учебниците по икономика за „нескопосни книжки“. Така Орбан и Матолчи въздигнаха в своя кауза „Неортодоксалната икономическа политика“ и „борбата за икономическа свобода.“
Пазарите следят със засилващо се недоверие делата на този тандем. Съвсем наскоро Орбан заяви, че кредитно споразумение с Международния валутен фонд било за Унгария „важно, но не и жизнено необходимо“.  На 11 януари правителственият представител Тамаш Фелеги ще води във Вашингтон сондажни разговори с Директорката на МВФ Кристин Лагард. Унгарецът вече демонстрира самочувствие, заявявайки, че критики щели да бъдат взимани под внимание, но само ако са „в съответствие с интересите на страната.“

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *