БФБ отново на тезгяха

Правителството смята да приватизира държавните дялове в Българската фондова борса и Централния депозитар, съобщи за „Труд“ вицепремиерът Даниела Бобева.

Тя уточни, че принципалът – Министерството на финансите, вече е дал съгласие за стартиране на приватизационните процедури.

„Целта е да се даде силен тласък за развитието на капиталовия пазар“, коментира тя пред „Труд“,

Кабинетът „Борисов“ също имаше намерение да продаде фондовата борса, но стартът на процедурата бе замразен след оставката на правителството през януари.

Към кандидат-купувачите тогава имаше изисквания да са големи оператори, които не са държавна собственост. Интерес към сделка проявиха виенската и истанбулската борса, както и Deutsche Boerse, NASDAQ, гръцката Hellenic Exchanges и Лондонската фондова борса.

През 2012 г. БФБ реализира трикратен ръст на нетната си печалба, до 617 хил. лв. През тази година възстановяването на фондовия пазар от кризата продължава.

Основната причина за приватизацията не са приходите за държавата от евентуалната продажба. На практика те няма как да надхвърлят 20 млн. лв.

Пазарната цена на БФБ като публично дружество е 19 млн. лв., при последна цена на акциите от 2.90 лв. за лот, а делът на министерството на финансите от нейния капитал е 50.5%.

Привличането на голям частен инвеститор с опит в управлението на фондови пазари обаче ще има силен положителен ефект за инвестиционния климат в България и оттам за икономиката като цяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *