Данните за инфлацията в Япония потвърждават, че страната се измъква от многогодишната дефлация

Инфлацията в Япония се повиши през септември на годишна база за четвърти пореден месец, което е сигнал, че третата по сила световна икономика продължава да се измъква от многогодишната дефлация.

Индекс на потребителските цени (CPI индекса) без цените на храни се повиши през септември на годишна база с 0,7% (при прогнози за повишение с 0,8%) след ръст с 0,8% през август, което беше най-високата японска инфлация от ноември 2008-а година, показват днешните правителствени данни. Основната инфлация (CPI без цени на храни и енергия) в Япония през септември е без промяна (0,0%) след понижение с 0,1% през август, като това са първите неотрицателни данни за инфлацията от декември 2008-а година.

Индексът CPI на Япония за септември се повиши на годишна база с 1,1% (при прогнози за 0,9%) след повишение с 0,9% през предходния месец.

Инфлацията в Токио се повиши през октомври с 0,6% на годишна база (при прогнози за 0,5%) след повишение с 0,5% през септември, а основната инфлация в японската столица се повишис 0,2% (при прогнози за спад с 0,3%) след спад с 0,4% през септември. Това са първите положителни данни за основната инфлация в Токио от декември 2008-а година.

Днешните смесени до по-високи данни са ясен знак за прогрес на японската икономика в продължаващатаблизо 15 години битка с дефлацията.

Все още инфлацията в страната обаче остава далеч под заложената цел на Японската централна банка за инфлация от 2,0%. Това предполага, че ЯЦБ ще продължи с политиката на агресивни парични стимули, което е потенциално негативен сигнал за японската валута в средносрочен план.

Японският финансов министър Асо приветства днешните данни, но подчерта, че ще отнеме повече време, преди Япония да се измъкне от дефлацията. Според него данните за БВП на страната през юли-септември 2014-а година ще бъдат ключови при взимане на решение, дали правителството да повиши данък-продажба с 10% през финансовата 2015-а година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *