БФБ прие кодекс на корпоративното управление

На проведено заседание на Съвета на директорите на БФБ-София АД е приет Кодекс на корпоративното управление на публичните дружества, регистрирани за търговия на борсата.

С приемането на кодекса БФБ се стреми да увеличи доверието на националните и международните инвеститори и широката публика в управлението и надзора на дружествата, търгувани на борсата, като осигури прозрачност и разбираемост на системите на корпоративно управление на публичните дружества в България.

Съобразяването с основните принципи, заложени в кодекса, и прилагането им са задължителни за дружествата, които се търгуват, или искат да бъдат допуснати за търговия на “Официален пазар”, “Пазар на акции” – сегменти “А” и “В”. За дружествата, търгувани на останалите пазари и пазарни сегменти на БФБ-София, прилагането на настоящия кодекс, в цялост или отчасти, е препоръчително.

Прилагането на кодекса предполага изготвянето на програма за добро корпоративно управление, в която са инкорпорирани основните принципи, залегнали в кодекса. Във връзка с прилагането му дружеството разработва и приема Етичен кодекс на поведение на своите служители.

В случай че дружество не е приложило в цялост или е приложило частично някой от принципите и препоръките в кодекса, то трябва да разкрие информация за това в приетата Програма за добро корпоративно управление, както и да изложи мотивите и причините за това.

Кодексът е съобразен с основните принципи, залегнали в международни и национално признати стандарти за добро корпоративно управление, както и с Принципите за корпоративно управление на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Той е временен и е в сила до приемането на национален кодекс на корпоративното управление.

БФБ-София АД също ще осъществява текущ надзор по отношение на прилагането на приетия кодекс от публичните дружества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *