Румен Овчаров погна търговците на ток

Варна заплашена от режим заради безконтролното строителство

Енергийният министър Румен Овчаров погва търговците на ток. Проверката ще започне от електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора. Тя е предизвикана от публикации в „Стандарт“ и други медии за нереално високи сметки за ток, от които се оплакват всички абонати под тепетата. Фактурите на пловдивчани за септември са надути над два пъти. Жалби има и от Ямбол, Бургас и Стара Загора. В акцията ще се включи и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Румен Овчаров спешно изиска от собственика на двете ЕРП-ета – австрийската компания EVN, подробни разяснения за формирането на сметките на потребителите. Австрийците трябва да разяснят по каква методика са засечени електромерите на 1 октомври. Тогава дневната електроенергия поевтиня от 17,8 ст. на 14,6 ст. за киловат и отпадна евтиното стъпало.

Междувременно стана ясно, че синият депутат Христо Кирчев е отправил питане до министър Овчаров за проблемите с електрозахранването във Варна. Народният представител припомни за срива и авариите в началото на този месец, които оставиха на тъмно няколко квартала в морската столица. Според Кирчев държавата трябва да контролира Енергото и след приватизацията. Тя държи 33%, а мажоритарният собственик Е.О.Н. България – останалите 67%. Общината трябва да е инициатор на голям дебат по проблема, както и да контролира незаконното строителство във Варна, което е една от причините за проблемите с тока. На мястото, където е имало фурна с 5 киловолта напрежение, се строи блок, за който трябват 500 киловолта, даде пример синият депутат. Вместо покрив във всяка нова кооперация се вдига мансарда. 4 хиляди нови обекти се строят само в кв. „Галата“. Аристократичен квартал се прави и в Морската градина, но никой не строи нови трафопостове или подстанции, каза Кирчев.

Дело прецедент в българската съдебна система се води срещу „Електроразпределение“ Варна за ниското качество на подаваната еленергия. Гражданският иск е заведен от Национална лига на потребителите и е подкрепен от кметовете на 139 села във Варненска област.

Ивайло Велков

Кръстина Маринова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *