БФС отбеляза поредна позитивна седмица

Възходящият тренд на международните капиталови пазари и на БФБ продължи своето развитие и през тази седмица, когато бяха отбелязани нови рекордни нива на борсовите индекси за последните 10-11 месеца.
На седмична база най-голям ръст регистрира най-старият и най-важен борсов индекс SOFIX, който добави близо 6% към стойността си. С почти 5% се повиши BGTR30, а широкият BG40 достигна 131.28 пункта, което е ръст от 4%. Имотният индекс BGREIT нарастна с по-скромните 2%.
Борсовите обороти през седмицата бяха доста големи, като затова спомогна прехвърлянето на големи пакети акции от двете емисии на „Химимпорт“, „Еврохолд“ България и „Зърнени храни“ България. Най-висок оборот от близо 3 млн лева постигна емисията привилегировани акции на „Химимпорт“, която е с гарантиран кумулативен дивидент от 9%.
Обикновените акции на „Химимпорт“, както и тези на други две холдингови компании „Зърнени храни“ България и „Еврохолд“ България също постигнаха високи обороти от над 1млн лева. За повишената активност на инвеститорите при „Еврохолд“ България спомогна и решението на БФБ да включи акциите на компанията в ключовия за нашия пазар индекс SOFIX.
От по-ликвидните акции с най-голям ръст за седмицата се отличиха книжата на „Алкомет“ с повишение от 28%. Очакванията за бърза и успешна приватизация на „Булгартабак холдинг“ повишиха цената на компанията с 26.5%. Малко изненадващо на фона на търговията с другите банкови акции книжата на БАКБ поскъпнаха рязко с 23%.
Значителни седмични печалби от над 10% донесоха и акциите на „Захарни заводи“, „Топливо“, „Биовет“, „Капитан дядо Никола“, „Емка“, „Каолин“, „Хидравлични елементи и системи“ и други.
Сред малкото губещи акции през седмицата за отбелязване са тези на „Агрия груп холдинг“, „Петрол“, „Енергоремонт холдинг“ и „Параходство Българско речно плаване“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *