Преглед на печата

Сметките на данъчни и митничари ще бъдат проверявани под лупа, четем в СТАНДАРТ. Това е една от 57-те мерки, които министърът на правосъдието Маргарита Попова е включила в екшън плана на правителството за борба с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

С 5 процента могат да бъдат увеличени заплатите и пенсиите от средата на следващата година, посочва същият вестник като цитира изказване на финансовия министър Симеон Дянков пред БНР.

ДНЕВНИК също цитира изявлението на Дянков, според когото през тази година правителството няма да съкращава разходите повече от обявените 15 процента, въпреки новите бюджетни дефицити в различни сфери.

България е на път да стане технологична дупка на Европа, пише на първата си страница ТРУД като цитира данни на Световната банка. Според банката, нашата страна е на последно място по иновации, младите й кадри отдавна са в чужбина, а едва 0.07 процента от заетите в предприятията се занимават с изработването на нови технологии.

Европейската комисия ще предложи на страните-членки и Европарламента да отпуснат 300 милиона евро допълнителна компнесация за спрените реактири на АЕЦ „Козлодуй“, посочва същото издание в темата си. Тя е посветена на постигнатото в сферата на енергетиката по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Брюксел.

Администрацията на Министерския съвет скоро ще разпореди пълна инвентаризация на Евксиноград, посочва във водещата си статия 24 ЧАСА. Според високопоставен чиновник на „Дондуков“ 1 в базата на властта от години не е правен опис на ценностите.

Обширно място изданието отделя и на размразените от Брюксел средства по програма по САПАРД.

14 български фирми влязоха в годишната класация Топ 500 на най-големите и динамично развиващите се компании в Централна и Източна Европа, отбелязва СЕГА. Нашите фирми са предимно в енергетиката, такава е и полската компания, класирала се на първо място.

Темата на вестник ПАРИ е свързана с намаляването на лихвите по кредитите. Според мениджъри на банки, преди това обаче падат тези по депозитите.

„Ядем вафли и кренвирши с генни модификации“, четем в ДУМА. Според проверка на регионалната здравна инспекция във Варна, вредните вещества в колбасите и сладкишите на български фирми са два пъти над нормата.

Българите се чувстват болни и стресирани, отбелязва НОВИНАР като цитира изводите от анкета на един от най-големите български здравни сайтове. Близо 80 процента от участниците в допитването са на мнение, че в системата на задравеопазването има корупция както сред лекарите, така и по високите етажи на властта.

КЛАСА пък се позовава на данни от проучване на НЦИОМ, според което 90 процента от хората одобряват резвизията на сделките, осъществени последната година от мандата на тройната коалиция.

Плавателните съдове у нас ще бъдат проверени щателно дали спазват изискванията за безопасност и техническите критерии за правоспособност, пише МОНИТОР. Заповедта на главния прокурор Борис Велчев е във връзка с трагедията в Охрид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *