За ОПЕК сегашната цена на нефта е съвсем задоволителна

New York Times

Откри ли светът златната среда на цената на нефта от $70 за барел — нито твърде висока за потребителите, нито прекалено ниска за производителите?
За членовете на Организация на страните – износителки на петрол (ОПЕК), които се срещнаха късно в сряда във Виена, днешната цена звучи съвсем подобаващо. За потребителите високите цени очевидно значат по-скъп бензин. Но те също така помагат да се направят инвестициите във възобновяема енергия конкурентоспособни и да се стимулира разработката на скъпи ресурси на нефт, като дълбоководните резерви.
Намирането на точния баланс в цената на нефта винаги е било един от най-големите проблеми във взаимоотношенията между производители и потребители.

Поизчерпан консенсус

През 90-те години тази цена беше около $25 за барел. Но през последните години консенсусът се поизчерпа. Притесненията за нефтените доставки, по-високият ръст на търсенето от Азия и опасенията от бъдещ дефицит, както и преминаването към инвестиране в стоки – всичко това повиши цените до рекордно високи нива.
След глобалния икономически срив светът за пореден път търси нова балансирана цена. На производителите им трябват по-високи цени, за да финансират бюджетите си, а потребителите искат цените да са достатъчно ниски, за да не се разстройва икономическият растеж.
„За момента те са в положение, в което може да се намери особено подходящо решение за цените“, коментира Бхушан Бахри (Bhushan Bahree), анализатор от IHS Cambridge Energy Research Associates. „Както производителите, така и потребителите са доволни. Никой не се оплаква.“
През декември след срива на финансовия пазар нефтът поевтиня до $33 за барел и производителите се опасяваха, че ще последва продължителен период на ниски цени. Производителите от ОПЕК оттогава насам се придържат към непреклонна стратегия – намаляване на доставките, поддържане на дисциплината и надежда, че глобалното възстановяване ще повиши отново търсенето.
Стратегията на ОПЕК работи. Производителите успяха отново да подкрепят цените – те се повишиха около 60% тази година. Цените на нефта в Ню Йорк се покачиха с 21 цента до $71,31 преди срещата. Стратегията беше налагана от Саудитска Арабия – страната с най-голям производствен капацитет. Поемайки водачеството на срещата на ОПЕК, Саудитска Арабия заяви, че не вижда необходимост да намалява производството на този етап и риск от заплаха за икономическото възстановяване. ОПЕК реши да запази без промяна производствените си нива, подчертавайки „неблагоприятните рискове, свързани с прекалено нестабилно възстановяване“, съобщи картелът в изявление, публикувано след късното заседание.
„Нива от $70 или $80 за барел е правилната цена за всички потребители и производители“, поясни катарският министър на енергетиката Абдула бин Хамад ал Атия. „Вярвам, че тази цена ще помогне за заздравяването на световната икономика.“
По-рано тази година Саудитска Арабия съобщи, че смята цената от $75 за барел за справедлива. По време на разговор с репортери в сряда по тази тема саудитският министър на петрола Али ал Найми заяви: „Доволни сме от цената сега и тя ще се задържи известно време. Нямаме никакви притеснения.“
За потребителите по-ниските цени на нефта ще са нож с две остриета. Те ще доведат до по-ниски цени за бензина, но също така ще застрашат необходимостта от инвестиции в алтернативни горива и възобновяема енергия, които администрацията на Обама и Европейският съюз насърчават.
Но западни изпълнителни директори на петролни компании заявиха, че искат цените да останат високи, за да могат да поддържат инвестициите в нестандартни източници на нефт в места като Арктика или дълбоко на сушата, както и да предотвратят вероятен недостиг на доставките. В резултат на това не са много онези, които призовават ОПЕК да повиши доставките, за да паднат цените.
Тъй като възстановяването едва започва да се оформя, все още има значителна несигурност за посоката на нефтените цени. През лятото пазарите на стоки и ценни книжа се покачиха, тъй като инвеститорите залагаха на по-бързо възстановяване. Но някои анализатори предупреждават, че текущият баланс се гради на нестабилни основи.
„Обяснението защо цената е $65 до $75 няма нищо общо с нефта, а с очакванията, че глобалната икономика ще се съживи“, заяви Едуард Морс, директор по икономически изследвания към LCM Commodities в Ню Йорк. „Има опасност увереността на пазарите за стоки и ценни книжа да бъде отнета и рязкото спадане на ценните книжа може да свали цените на нефта под $60 за барел.”

Рекорден резервен капацитет

Морс посочва, че нефтените пазари са понастоящем обединени от две мощни подпори. От една страна, е фактът, че инвеститорският апетит за суровини, включително нефт, остава силен и може да предотврати прекаленото поевтиняване на цените.
От друга страна, членовете на ОПЕК сега държат резервен капацитет в размер на поне 6 млн. барела дневно – ниво, невиждано от края на 90-те. По-голямата част от този капацитет е в Саудитска Арабия, а останалата е поделена между Кувейт, Обединените арабски емирства и няколко други страни.
Това високо ниво на резервен капацитет, който може да бъде бързо доставен на разположение, ако търсенето се повиши, дава доста власт на Саудитска Арабия в ОПЕК.
Един фактор, на който ОПЕК разчита, е, че търсенето на нефт в крайна сметка ще се съживи, когато икономиката се възстанови. Според доклад на IHS Cambridge Energy Research Associates глобалното търсене на нефт се очаква да се повиши догодина за пръв път от две години насам с 900 000 барела дневно и в крайна сметка да се върне до нивата от 2007 г. в размер на 86,5 млн. барела дневно до 2012 г.
„Икономическият ръст е същината“, поясни саудитският министър на петрола Найми, който беше дошъл с нов хибриден модел на Mercedes.
През последната година ОПЕК се договори да намали продукцията си с 4,2 млн. барела дневно. Спазването на тази норма е 80% според анализатори, но делегатите на ОПЕК заявиха, че производителите сега са се установили на около 70% от договорените съкращения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *