Бъдещето е дигитално

Смислени лектори от най-интересните компании в сектора на дигиталните технологии заедно с рискови инвеститори, бизнес ангели и програма, направена така, че да е интересна не само за IT сектора, но за всеки, който иска да знае какво ще се случва с неговия бизнес през следващите години. Това е краткото обобщение на конференцията DigitalK, която се организира от „Капитал“ и фондовете за рискови инвестиции NEVEQ и LAUNCHub. Прибавете към това и неповторимата атмосфера, която създават хората в залата – над 600 собственици и управляващи на най-големите компании от България и региона и ще разберете защо Techcrunch постави DigitalK в списъка на най-добрите технологични ивенти в Европа за 2013.

През тази година конференцията, която ще се проведе на 29-30 май в Sofia Event Center, ще събере рекорден брой гости от компании като Twitter, Uber, Netflix, CloudFlare, Deutsch NY, Fashion Days и др. Сред обсъжданите теми ще бъдат дигиталните иновации в бизнеса, мобилното бъдеще, най-добрите глобални стартъп тенденции, бъдещето на електронната търговия и др.

Мобилна трансформация

Мобилното пространство и интернет все повече размиват границите на цели индустрии. Автомобилните компании мислят как да превърнат колата в свързано устройство, финансови дружества – как да улеснят разплащанията през умни телефони, а софтуерните разработчици и стартиращи предприемачи се опитват да предоставят необходимите решения. Интернет компаниите вече се ориентират към привличане на приходи от смартфони и таблети, а вече всяка компания мисли за собствена мобилна стратегия. Тази трансформация е вече факт и се осъществява със светкавична скорост. Затова мобилната революция и start-up културата заемат централна част в четвъртото издание на DigitalK.

Докато преди няколко години успехът на социалните мрежи се измерваше в броя на потребителите им, дойде тяхното време да монетизират натрупата си база. Насочената реклама е основното средство на сайтове като Twitter и Facebook, но се оказа, че все повече от абонатите им предпочитат да ползват мобилните версии, където доскоро реклама нямаше. Затова основните социални мрежи взеха бързи мерки да достигнат до онези потребители, които основно използват смартфоните си. В резултат Twitter, Facebook и Google са на път да олигополизират тази ниша. Само Facebook отчете за първото тримесечие увеличение със 72% на приходите и тройно на печалбата, като основна заслуга имат постъпленията от мобилна реклама. Twitter отговаря на удара със собствена рекламна мрежа за смартфони и таблети – MoPub, която е изградена от едноименната компания, придобита от социалната мрежа за 350 млн. долара. За мобилната стратегия на микроблогинг платформата ще разкаже Крис Шабо от Twitter на 29 май по време на първия ден на DigitalK.

Синоним на трансформацията на цяла индустрия е и Uber – приложението, което свързва потребители и таксиметрови шофьори. Чрез него хората не само могат да си повикат такси, да избират модела автомобил, да следят основните си маршрути и разходи, които дават за превоз. Те могат дори да си избират шофьорите и да ги оценяват. Увеличаващата се популярност на Uber не се харесва на таксиметровите компании в САЩ, които се опитват да го забранят, защото може в един момент да им завземе бизнеса. Приложението демонстрира как един софтуер напълно променя една индустрия с дългогодишни традиции. За успешната история на Uber ще разкаже на 29 май Джамбу Паланиапан, ръководител на компанията за Европа, Близкия изток, Африка и Индия.

Цифрови промени

Смартфоните, таблетите, интернет свалиха преградите за започването на бизнес и всяка идея може бързо да бъде осъществена при правилното планиране, реализиране и финансиране. До този извод стига и технологичният визионер Пол Пападимитриу, който ще бъде един от лекторите на DigitalK 2014. Една от основните му тези е, че… цяла Гърция е един голям start-up и как развиващите се пазари могат да се възползват от новите технологии и възможности, които те предоставят. „Представете си YouTube базирана телевизия. Цялата платформа предоставя огромни мащаби и в пъти по-ниски цени от традиционната ТВ“, коментира Пападимитриу в своя презентация. „Новите играчи драстично свалят цените и вдигат рязко мащабите.“ Пападимитриу ще гостува на 29 май в София, а темата на лекцията му ще бъде как дигиталният свят променя бизнеса и ежедневието ни.

В днешния цифров свят потребителите имат по-голям контрол от всякога върху информацията, която получават и споделят. Отдавна отминало е времето, когато брандовете можеха просто да пуснат своето послание и да достигнат до всеки. Вече се нуждаят и от много по-добра история, която да привлече, а не да отблъсне потенциалните клиенти. Социалните мрежи и канали като YouTube се използват отделно или в комбинация с традиционните медии като телевизия и радио. За новите предизвикателства пред рекламните и маркетинг агенции ще разкаже на 29 май Джеръми Бърнстейн, вицепрезидент на нюйоркската рекламна агенция Deutsch NY.

Възходът на е-търговията

През последната година електронната търговия в България нарасна с едни от най-бързите темпове в цяла Европа. Тази тенденция се доказва и от множеството новосъздадени сайтове за продажба на всякакви стоки – от маратонки до компютри и телевизори. Освен през лаптопа все повече български потребители пазаруват и през мобилните си устройства. Това кара онлайн магазините да се опитват да достигат до повече клиенти чрез създаване на приложения и други иновации. Новите тенденции в бизнеса от своя страна принуждават традиционните ритейлъри също да променят модела си. Бързият мобилен достъп до важна информация за продукта пък задълбочава интеграцията между физическото и виртуалното пазаруване. За глобалните нововъведения в сектора на DigitalK 2014 ще говори Фрейзър Дейвидсън от Javelin Group, който е един от водещите консултанти в Европа в областта на онлайн търговията и работи с компании като Tesco, Sony, Nike, Harrods, M&S и Walmart. За успеха на един от най-популярните онлайн магазини в Централна и Източна Европа – Fashion Days, пък ще разкаже Габор Чех, който ръководи екипа по пърформънс маркетинг на компанията.

Старт ъп шанс

Днес стартиращите компании имат много варианти да търсят финансиране, стига да имат добра идея – независимо дали чрез бизнес ангели, рискови инвеститори, фондове, банки или платформи за групово финансиране. Конференции като DigitalK дават шанс на предприемачите да представят проектите си пред потенциални инвеститори от цял свят. На конференцията ще говорят представители на фондове от Силициевата долина и Европа, които ще представят тенденциите в стартъп сектора.

Повече за програмата и лекторите можете да научите наwww.digitalk.bg иwww.facebook.com/digitalkcon

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *