Прекрояват методиката за санкциониране на нарушения при търгове с евросредства

Методологията, според която се налагат финансови корекции на проекти с еврофинансиране, ще бъде променена, става ясно от проект, публикуван в сайта за обществени консултации.

С документа се определя процентът на санкциите, ако търговете са проведени в нарушение на европейското законодателство и на Закона за обществените поръчки (ЗОП). В зависимост от тежестта на нарушенията от проектите се режат от 5 до 100% от евросредствата.

Това се случва на фона на скандалите сопорочените търговепо програма „Околна среда“, заради които Брюксел замрази изцяло финансирането на екопроекти и проблеми с обществените поръчки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Очакваните финансови корекции за общините с екопроекти, както и за структури на екоминистерството, са близо 180 млн. лв. Заради търговете по селската програма и финансирането на луксозни возила е под въпрос изплащането на близо 400 млн. евро по ПРСР.

В досега действащата методика, която е приета с постановление на МС от 2010 г., са посочени препоръчителни размери на финансовите корекции. Те се налагат диференцирано на конкретен проект, когато щетата може да се измери и пропорционално на цяла програма, ако не може да се изчисли конкретен размер на финансовата загуба при установено нарушение.

Новата методологията е разработена по насоки, разработени от Европейската комисия. Запазват се двата вида корекции – по диференцирани и пропорционални.

Според вносителите промените ще уеднаквят правилата и критериите при финансови корекции от националните органи и службите на Еврокомисията, като така се намалява рискът от загуба на средства, ако санкциите бъдат наложени директно от Брюксел.

Санкциите трябва да гарантират, че при възлагането на договори се спазват принципите на публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация, както и правилата за свободното движение на стоки, правото на установяване, свободата на предоставяне на услуги, недопускане на дискриминация и равно третиране и прозрачност, произтичащи пряко от Договора за функциониране на Евросъюза.

Нарушението на правилата се определя като сериозно, когато са нарушени принципите на свободна и лоялна конкуренция, публичност, прозрачност и равнопоставеност, което води до ограничаване на потенциалните участници или кандидати, или до възлагане на договора на изпълнител, различен от този, на когото е трябвало да бъде възложен.

Финансова корекция от 100% е предвидена за най-сериозните случаи, когато нарушението облагодетелства определен участник в процедурата за възлагане на договор, или когато е свързано с измама.

Тези, които управляват проектите, например общините, имат право да пратят на управляващия орган коментари с възражения срещу корекциите. Ако коментарите не бъдат приети, кметовете имат право на изслушване относно финансовата корекция.

Определя се и ред за принудително изпълнение, ако средствата не бъдат върнати доброволно.

В подписания от вицепремиера с Зинаида Златанова доклад се посочва, че всъщност Еврокомисията разширява обхвата на случаите, за които следва да се извършват финансови корекции, въз основа на натрупания досега опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *