Бъдещето на Интернет е застрашено от корпорации и правителства

Основната заплаха за свободното развитие на Интернет в момента е нарастващата потребност на правителствените служби и големите корпорации от пълен контрол върху действията на потребителите. Така смята британският учен Тим Бърнърс-Лий, считан за създател на глобалната мрежа, пише TechNews.bg.

„Ако корпорациите получат контрол върху достъпа на потребителя до мрежата, ако те могат да определят кои сайтове да посещавате и кои не, то те ще получат и почти безграничен контрол над вашия ежедневен живот“, заяви Тим Бърнърс-Лий по време на фестивала „Web We Want“ („Мрежата, която искаме“), цитиран от physorg.com.

В допълнение, Бърнърс-Лий алармира и за опасността от действията на правителствените служби. „Ако правителството блокира достъпа ви до „нежелателни“ ресурси – например на опозиционни сили, то може да формира лъжовен образ на реалния живот, за да запази властта си“.

Ситуацията в момента е такава, че и правителствата, и корпорациите са заинтересовани да следят потребителите. Това стана ясно след разкритията на Едуард Сноудън за следенето в интернет от страна на Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ. Оказа се, че процесът на неупълномощено събиране на информация и лични данни е придобил колосални мащаби и засяга не само обикновени граждани, но и държавни ръководители и членове на правителства.

По думите на Тим Бърнърс-Лий, именно сега е назряла необходимостта от създаване на интернет версия на знаменития правен документ от 13-ти век – „Велика харта на свободите“ (Magna Carta), с който английският крал Джон Безземни гарантира и защитава правата и интересите на феодалната аристокрация, бароните и гражданите от действията на кралската власт. Приложен към уеб, този документ ще дефинира и гарантира спазването на основните права и свободи на интернет потребителите.

Тим Бърнърс-Лий мечтае за глобална мрежа, в която няма абсолютно никаква цензура и хората не ги следят. С други думи, интернет би трябвало да се превърне в неутрална среда със съблюдаване на основните права и свободи на гражданите.

Все пак, създателят на уеб няма предвид създаване на свободна от закони територия. По неговите думи, неща като детска порнография, измами и други обществено опасни действия трябва да се контролират от властите. Необходимостта от съблюдаване на законите е съществувала и преди, и след появата на феномена интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *