Бъдещите студенти внасят до 25 август здравните си осигуровки

Бъдещите студенти и младежите, които все още не са започнали работа, трябва да внесат сами здравните си осигуровки в размер на 16,80 лв. Срокът за това е 25 август, напомнят от Националната агенция по приходите.

Важно условие преди плащането е подаването на декларация образец 7.

Здравните вноски се превеждат по отделна сметка, указана във всеки офис на НАП, с код за вид плащане: 56 11 11, допълват от приходната агенция.

Ако все пак младежите пропуснат да внесат навреме своите осигуровки, преди да го направят, е задължително да проверят актуалния размер на вече начислената лихва за забавяне на сайта на НАП.

Размерът на дължимите здравни вноски може да се провери и по телефона. Услугата е автоматична и изисква въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона.

Българските студенти, които са избрали да продължат образованието си в чужбина, не бива да забравят при завръщането си в България да получат от висшето учебно заведение уверение за успешно приключил и заверен семестър или учебна година – редовна форма на обучение.

Същото следва да се преведе от заклет преводач и да се представи в НАП, за да бъде коригиран здравният статус на лицето и то да може да ползва услугите, платени то НЗОК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *