Българите, живеещи в чужбина са над 3 милиона

Почти няма точка в света, където да не се срещне наш сънародник независимо каква е причината, която ги е накарала да напуснат страната.
 
По думите на председателя на Агенцията за българите в чужбина Росен Иванов изключително важно е запазването на българското самосъзнание на живеещите в чужбина сънародници. „Това е кауза, не само държавна политика“, изтъкна пред бТВ Иванов.
Нагласите сред младите и образовани хора за емигриране от страната са породени най-вече от невъзможността тук да си намерят добре платена работа.
Ако не могат да постигнат българската мечта, хиляди българи отиват да изживяват американската. По неофициални данни в САЩ живеят 250 хиляди наши сънародници. Българските училища, медии и църкви са само част от институциите, които поддържат връзката с родината.
„Границите не са това, което бяха. Особено, когато говорим за ЕС, ние дори не използваме думата миграция. Хората са свободни да се движат, да се връщат“, допълни пред бТВ Росен Иванов.
От Агенцията за българите в чужбина определят миграцията като динамична, особено в момента. Някои вече поемат обратно към дома. Заради влошената икономическа ситуация в Гърция, Испания и Италия много българи се завръщат в родината.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *