Слави Бинев поведе „Поход на независимостта“ в София.

Част от протестиращите носеха фланелки с надпис: „Счупи оковите“ и скандираха „Оставка!“ и „Мафия!“.
 
В словото си пред събралото се множество на площад „Независимост“ председателят на ГОРД и евродепутат Слави Бинев прочете декларация, в която се отправят 17 искания към правителството.  Декларацията на ГОРД и другите формации ще бъде връчена на президента и премиера в понеделник.
Хората на Бинев искат в срок до една седмица правителството да изнесе точни данни каква част от обществените средства, в това число и на фирмите с държавно участие, се съхраняват в Корпоративна търговска банка, Първа инвестиционна банка и Българо-американската кредитна банка.
Председателят на МС Бойко Борисов пък трябва да даде ясни и точни отговори за флашките, за ползването на правителствения самолет от неговия кръг хора, както и за търговията с власт.
Сред исканията са и правителството да гарантира свалянето на цензурата и свободата на словото в България; да инициира и приеме закон, съгласно който собственици на медии у нас не могат да бъдат офшорни компании и дружества с акции на приносител; да обяви реалните собственици на фирми и медии, получили европейско финансиране, за да стане ясно кой и срещу колко лъска имиджа на Борисов; да подкрепи Комисията за защита на конкуренцията с ясно антимонополно законодателство; да се прекрати изпълнението на златната концесия от фирма „Дънди Прешъс“ и да покани международна екологична експертиза за последиците от тяхната дейност; да спре изпълнението на всякакви отговорности към фирма „Юлен“, на която „подари“ 700 декара от Национален парк „Пирин“, а след това и Витоша, „да гарантира и на най-върлия скептик в държавата, че изборите ще бъдат честни, че няма да бъде подменен вотът на хората и на изборните резултати“.
Чака ни най-тежката зима от началото на кризата. Бизнесът на средните и дребните предприемачи е на колене, а безработицата расте, правителството не дава отговор как ще излезем от немотията, в която ни вкара, добави Бинев.
Протестиращите призоваха правителството и Борисов да си ходят. Ако това не стане, следващите митинги и протести ще бъдат все по-многолюдни, докато исканията на българските граждани не бъдат приети, заплашиха те.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *