Българите купиха биткойни за 11 000 лева за месец

Между 50 и 100 лв. е средната сума, която са отделили българите за покупка на биткойни през август, пише „Труд”, като се позовава на резултатите за един месец работа на първия битомат в България. Той се намира в бизнес сградата “Интерпред” в София. Общият оборот на устройството за този период е 11 000 лв. През него може само да се купува виртуална валута, но не и да се продава. Биткойнът съществува само дигитално. С валутата може да се купуват стоки и услуги, но от търговци, приели плащане с виртуалните пари.

“Най-малката покупка на биткойни от битомата у нас е за 2 лв., а най-голямата – за 4000 лв.”, съобщи Павел Чорбаджийски, председател на Българската биткойн асоциация. Сумата от 4000 лв. е и таванът за еднократна покупка на биткойни от устройството.

Според Чорбаджийски резултатите от август не са показателни, защото е първият месец от работата на битомата, а и е отпускарски период. “До края на годината ще може да преценим какви още инвестиции в устройства да направим”, допълни той.

Чорбаджийски смята, че постепенно у нас ще се появят още битомати. В света вече имало над 30 производители. Пловдивска фирма също се опитвала да произведе свой битомат и вероятно скоро ще има резултати.

В момента един биткойн се разменя за 753 лв. На големите международни борси цената е около 500 долара. Това са доста по-ниски нива в сравнение с последните месеци на миналата година, когато цената се движеше между 700 и 1000 долара. Валутата е проектирана така, че да достигне максимален брой от 21 млн. единици през следващите 10-20 години. Ограниченото предлагане трябва да я защитава от инфлация.

Около 4% е надценката при покупката на биткойни през първия битомат, поставен в София. Тя се изчислява върху осреднената текуща цена на големите борси за обмен на виртуална валута като “Битпей”, “Кракен” и “Битстамп”. Цената на покупката от банкомата се изчислява в левове. /БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *