Българска компания прави дроновете умни

Антон Гавраилов е мениджър и предприемач в сферата на високите технологии. Работил е за бизнес развитието на български IT и телекомуникационни компании, допринасяйки за разширяването на пазарното им присъствие включително зад граница. През 2008 г. участва в основаването на българския клон на световната организация за професионалисти от технологичните среди (Mobile Monday София) и е сред менторите на програмата за насърчаване на млади предприемачи в технологиите Eleven. Съосновател е на компанията Gnergy, която разработва софтуер за енергиен одит на сгради и жилища, стои зад компанията Befinity Software Solutions, която предоставя софтуерни услуги, и има успешно стартиран стартъп Vze.li, чиято амбиция е да промени начина, по който семействата правят ежедневните си покупки. Последният му проект Flyver беше сред отличените шест на последния инвестиционен конкурс на LaunchHub, в който участваха 200 кандидати. Стартъпът е насочен към оползотворяването на бизнес потенциала, който имат летящите роботи – дроните.

Какво ви насочи към дроните?
– Основната причина да се захванем е, че те са технология, която е в зародиша си. Знаете, никой не обича да е втори, трети, а в България винаги се получава така, че сме последователи на разни тенденции. Този път ние искаме да сме първи или поне да сме в началото на този тренд, който засега е възходящ. Все още никой не знае накъде ще продължат нещата, твърде рисковано е и точно това ми хареса на мен и на партньора ми Тихомир Недев.

Как точно си представяте вашия принос в тази технология?
– Нека направя една аналогия с телефоните: преди 10 години те служеха основно за обаждания и за текстови съобщения. Сега вече телефонът се е превърнал в джобен компютър с огромен набор от функционалности, които тогава дори не сме си мечтали, че са възможни. По същия начин ние искаме да направим от дрона умен дрон. Да направим така, че тези устройства да вършат практични задачи в ежедневието за крайните потребители и бизнеса.
В момента компании като Amazon и Google тестват дроните за доставки на малки пратки и дори има опити за разнасяне на пица по домовете. Дроните се използват все повече за снимки от високо на спортни състезания или протести. В друг момент дронът (може да) би могъл върши вместо вас досадната работа по разхождането на кучето сутрин. Или пък да се използва за обследване на висока сграда или опасен терен, на който е рисковано да се изпращат хора. Неизброими са възможностите на тези летящи роботи. Предстои ни да изследвами кои от тях са икономически и технически жизнени и дали ще могат да се вместят в регулаторната рамка, която също тепърва се изгражда.

Тоест вие ще дадете възможност за персонализиране на дроните?
– Точно така, но ние вярваме, че дроните могат да бъдат нещо повече от играчки и ще изпълняват различни бизнес задачи.

Как точно ще постигнете това?
– Като създадем среда за писане на приложения за дрони. Наричаме я Software Development Kit (SDK) или Framework. Паралелно с това ще разработим онлайн магазин, или marketplace, по подобие на Apple App Store или Google Play. Идеята ни е да разработчиците да разполагат с възможност да пишат приложения за дрони толкова лесно, колкото го правят за смартфони. Смятаме, че това ще доведе до създаването на достатъчно много приложения. От друга страна, ще сме създали място, на което потребителите ще могат да свалят безплатно или не такива приложения.

Откъде ще печелите?
– Flyver SDK ще бъде безплатен. Ще направим всичко по силите си да го разпространим в целия свят. За нас е важно да има достатъчно много разработчици, които създават приложения и ги предлагат на виртуалния пазар, който сме създали за тях. Ще печелим от това, че други хора ще свалят приложенията. Сред приложенията ще има и такива, които са като антивирусните програми и защитават дрона от прихващане. Архитектурата на Flyver ще е модулна и всеки ще може да взема парченцата, които му трябват.

Сигурно има и други компании, които работят по същата задача. Защо смятате, че ще успеете да намерите място сред първенците?
– Има, но не са толкова много. В момента основните усилия се хвърлят в подобрения по хардуера на дроните, защото все още батериите им не са достатъчно издръжливи, времето за полет е ограничено, дистанцията за пробег също е малка. За да се стигне до приложенията, първо трябва да се развие хардуерът. Тепърва трябва да се разрешат проблеми със сигурността на дрона, за да не се оплита в жици или да се блъска в дървета и сгради, когато сензорите му подценят опасността или процесорът му не успее да я пресметне навреме. Това е сложна инженерна задача.
Друг проблем е, че всяка грешка на хардуера или на софтуера при дрона се наказва. Все пак той лети във въздуха и последствията за него не са същите, както ако просто ти забие телефонът.

Колко време ви бъде нужно, за да осъществите първоначалните си цели?
– В рамките на 12 месеца разчитаме, че ще сме готови със самия Framework и ще сме създали виртуалния магазин за приложения, както и ще сме създали общност от хора, на които им е интересно да участват в развитието на тази технология. Планирали сме няколко хакатона или както ние ги наричаме – хакадрона, на които ще съберем запалени по дроните разработчици и потребители, както и хора от бизнеса. Единият от хакадроните ще бъде посветен на сигурността. Смятаме да дадем награди на онези, които успеят да хакнат нашата среда или разработените приложения.

От колко човека е съставен екипът на Flyver?
– В основата сме двамата партньори с Тихомир Недев, който е предприемач по (душа) призвание, има богат инженерен опит в IT сферата. В момента търсим разработчик на приложения за Android и Java и ще имаме отделен мениджър, който ще се грижи за създаването на общност около проекта.

Вие имате опит и с друг startup проект. Наясно сте, че освен романтичен период едно такова начинание е съпроводено с огромни трудности, за да стане от идеята продукт, който носи приходи.
– Романтичният период се изчерпва твърде бързо. Съвсем нормално е един startup да мине през много критични периоди. Но предприемачеството е една силно рискована дейност. Твърди се, че само един на 10 успяват, но аз смятам, че съотношението е 1:30. Ако ти можеш да живееш три или пет години с мисълта, че има толкова малък шанс да реализираш идеята си, значи можеш да бъдеш предприемач.

Какво щяхте да правите, ако LaunchHub не беше финансирал идеята ви?
– Финансиране винаги се намира, но търсенето отнема време и финансови ресурси. Това е и причината, поради която много stratup-и се отказват още в началната фаза. Ние сполучихме да сме сред тези, в които LaunchHub повярва.

Когато изтече срокът на финансирането, ще търсите ли и други инвеститори?
– В момента не търсим активно инвеститори, но много преди да изтече 12-месечният период на финансиране, ще започнем да търсим следващия си инвеститор. Наясно сме, че не всеки инвеститор е подходящ за дадения startup, така че процесът ще бъде двустранен.

Кога ще може да си кажете, че Flyver е успешен проект?
– Ще можем да кажем, че сме успешни тогава, когато постигнем нещо съизмеримо със световните лидери. Каквото зависи от нас, ще го направим, но има и неща, които са извън нашия контрол. Крайната ни цел е да станем глобален играч и сме уверени, че можем да го постигнем. Но за това ще ни трябват няколко години, както и натрупването на критичната маса потребители на тази технология.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *