Българите очакват по-високи цени и безработица през 2015 г.

Песимизмът на българите се задълбочава. Това сочат обявените вчера анкети на Националния статистически институт за потребителското доверие. През октомври общият показател на доверие на потребителите и в градовете, и в селата намалява с 2.9 пункта спрямо данните отпреди 3 месеца.

Мненията за развитието на общата икономическа ситуация в страната в момента, както и очакванията за следващата година, са още по-неблагоприятни. В сравнение с юли хората са по-притеснени за финансите на домакинствата си. Българите очакват по-високи цени, а съответно и повишаване на инфлацията през следващата година. От тук естествено следва и позицията, изразена от анкетираните, че харчовете не дават възможност на хората да спестяват. Не са оптимистични очакванията им и занапред. По отношение на безработицата също преобладават предвижданията, че тя ще продължи да се увеличава. Последните наблюдения сочат още по-малки възможности да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба. Негативна е и нагласата по отношение на перспективите за покупка на кола и жилище, както и за домашни ремонти.

Преди седмица националната статистика отчете и поредно влошаване на бизнес климата на фона на неясната картина около съставянето на правителство. Към това се добавя липсата на решения за проблемите около Корпоративна търговска банка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *