Лихвите в Германия вече са толкова ниски, че вложителите плащат на банките

Deutsche Skatbank стана първата банка на Европейския съюз, която въведе отрицателни лихви за спестявания ба клиентите си на дребно, месец след като Европейската централна банка, направи същото за депозитите на кредитните институции от еврозоната.

Рекордно ниските лихвени проценти в глобален мащаб от години оказват натиск върху спестяванията на населението, но ставащото в Германия е безпрецедентно

Местната Skatbank е средна по големина банка, базирана в Алтенбург. Тя въведе лихва от минус 0.25% за част от своите клиенти, обвинявайки за това политиката на ЕЦБ.

„Ние вече не можем да предложим покриване на разходите, дължащи се на сегашната среда на лихвени нива“, заявяват от германската банка.

Вложителите, които имат депозити на стойност над 500 000 евро ще трябва да плащат за това, че държат парите си в Skatbank. Реално отрицателната лихва ще се прилага само при салда над 3 млн. евро.

Парадоксът е, че на този фон кредитирането на дребно в еврозоната продължава да намалява, като по последни данни на ЕЦБ то се сви с 1.2% през септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *