Скок на акциите, долара и петрола, златото пада

Ръст на американските пазари в началото на сесията. Апетитът за риск е подкрепен от изненадващо добрите данни на ADP за заетостта в САЩ през октомври.

Част от акциите получават силна подкрепа и от резултатите от вчерашните междинни избори, които дадоха на републиканците контрола върху Конгреса и поставиха президента Барка Обама в опозиция.

От ADP отчетоха, че през октомври частният сектор в САЩ е добавил 230 000 нови работни места, което е най-силният ръст на заетостта от 4 месеца насам.

Акциите на петролните компании в Dow поскъпват, след като цените на петрола рязко тръгнаха нагоре на международните пазари.

На този фон индексът на сините чипове се покачва с 0.46%, до 17 464 пункта, движейки се към рекорд. Технологичният Nasdaq е нагоре с 0.18%, до 4 632 пункта. А широкият S&P 500 печели 0.44%, до 2 021 пункта, като също е близо до рекордни нива.

Доларът поскъпва след добрите новини от САЩ. Натиск върху еврото оказват както спекулациите за предстоящото да бъде взето утре решение за монетарната политика на ЕЦБ, така и резултатът от днешната среща на финансовите министри на ЕС, след която новият председател на Европейската комисия, Жан Клон Юнкер обяви, че санкциите срещу Русия ще останат без промяна.

Единната валута губи 0.54%, до 1.2479 долара. Доларовият индекс DXY е нагоре с 0.55%, до 87.46.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември поскъпват с 1.98%, до 78.82 долара за барел, след като EIA отчете изненадващо малък ръст на петролните запаси в САЩ с 0.5 млн. барела през миналата седмица и рязък спад на резервите от бензин с 1.4 млн. барела. Цената на златото пада с 1.93%, до 1 145.85 долара за тройунция.

13:30 часа

Скок на индексите в Европа след три дни на разпродажби и несигурност. Апетитът за риск не е подкрепен от икономическите новини, поне не и пряко. Фундаментите в еврозоната продължават да се влошават, но спекулациите, че Европейската централна банка ще се намеси на пазарите по-решително след заседанието за определяне на паричната политика в четвъртък се засилват.

В Азия апетитът за риск днес беше много слаб, след волатилна сесия в САЩ, от която печеливши излязоха големите компании от Dow, но резултатите от междинните избори и укрепването на позициите на републиканците в Конгреса, пораждат притеснение за нова политическа криза на върха във Вашингтон.

Днес в Германия отчетоха забавяне на активността в сектора на услугите през октомври, като съответният PMI индекс се понижава изненадващо до 54.4 пункта.

Влошаване в сектора има във Франция, където финалната стойност на индекса беше ревизирана до 48.3 пункта, а нива под 50 пункта показват спад.

В еврозоната като цяло секторът на услугите се забавя през октомври и съответният индикатор на Markit е ревизиран до 52.3 пункта.

Данните за продажбите на дребно във валутния съюз през септември пък са много по-лоши от очакваното. Евростат отчита спад с 1.3% на месечна база, при прогнози за ръст.

На този фон FTSE 100 печели 0.93%, до 6 513 пункта. Във Франкфурт DAX е нагоре с 1.23%, до 9 279 пункта, а френският индекс на сините чипове CAC 40 се покачва с 1.33%, до 4 185 пункта.

В Азия днес част от пазарите бяха под натиска на слаби фундаментални новини и несигурността идваща от САЩ, а в други апетитът за риск беше подкрепен от политиките на централните банки.

В Токио Nikkei 225 се покачи с 0.44%, до 16 937 пункта, след като японската централна банка отчете ускоряване на темпа на растеж на паричната база 36.9% през октомври.

В Хонконг Hang Seng падна с 0.63%, до 23 696 пункта, а основният фондов индекс в Шанхай се понижи с 0.48%, до 2 419 пункта, след като HSBC отчете забавяне на активността в сектора на услугите в Китай през октомври. Съответният PMI индекс се понижава изненадващо до 52.9 пункта.

Възходът на републиканците на политическата сцена в САЩ повдигна вчера Dow с 0.10%, до 17 384 пункта. Републиканската партия спечели междинните избори и получи мнозинство не само в долната, но и в горната камара на Конгреса. Отслабването на позициите на демократите засилва очакванията за мерки в подкрепа на едрия бизнес и по-настъпателна външна политика на най-голямата икономика в света.

Днес доларът поскъпва с 0.56%, до 1.2476 EUR/USD. Йената удари ново седемгодишно дъно, от 114.7400 USD/JPY. А доларовият индекс DXY се покачва с 0.68%, до 87.57.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент с доставка през декември поевтиняват с 0.62%, до 82.31 долара за барел, след лошите икономически новини от еврозоната. А под натиска на долара цената на златото пада с 2.45%, до 1 139.73 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *