Българите пестят пари за деца и черни дни

Българите спестяват пари за спешни случаи и за образование и дом на децата си. Това показва анализ на компанията за маркетингови проучвания GFK на склонността към спестявания и инвестиции в Централна и Източна Европа. Интересното е, че и останалите страни в Европа отделят средства основно за тези две неща. По отношение на инвестициите българите предпочитат сигурността пред риска. Ако трябва да избират между вложения в имоти, акции, облигации, инвестиционни фондове, средносрочни облигации и фючърси, те залагат на недвижимо имущество.
У нас и в Румъния между 0 и 3% от населението биха вложили спестяванията си в акции, дългови книжа или инвестиционни фондове. В същото време 10% от латвийците, литовците, руснаците и унгарците влагат част от спестяванията си в ценни книги.
Основно българите държат парите си по спестовни влогове, става ясно от анализа на маркетинговата компания. В някои държави обаче, като Сърбия, Русия, Украйна и Босна, хората предпочитат да си държат спестяванията в къщи. Те нямат особено доверие във финансовите институции. Дали това се дължи на кризата, или е народопсихология – не е ясно.
Рецесията, която обхвана глобалната икономика, се отразява и на склонността към спестявания. Скока на безработните в Европа и закриването на някои компании намаляват доходите на европейците. На въпрос дали има възможност да спестяват през следващите 12 дни над 90% от българите са посочили, че нямат такава възможност. Само 6% от населението може да успее да задели някой лев. В останалите държави тенденциите са сходни, като единствено в Австрия и Словакия хората посочват, че ще изхарчат 50% от получения доход, а останалата част ще спестят.
Където има пари, те по-скоро ще бъдат изхарчени, отколкото спестени и инвестирани, коментира Александър Цее, анализатор от GFK.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *