Френската AXA най-накрая стъпи в Румъния

Френският застрахователен гигант AXA влиза на румънския пазар с придобиването на малката животозастрахователна компания Omniasig Life. Продавач е австрийската група Vienna Insurance Group, а стойността на сделката малко под 10 млн. евро, съобщи деловото издание „Зиарул финанчияр“.
Френската компания се опитва да придобие румънски застраховател от няколко години. През 2008 г. AXA участва в търга за Asiban и Unita, но предложи по-ниска цена от конкурентите си и се размина със сделката.
В крайна сметка AXA обяви в края на миналата година, че ще увеличи капитала си с 2 милиарда евро за финансиране на придобивания.
В момента Vienna Insurance е най-големият чужд застраховател на румънския пазар. Компанията притежава още общозастрахователната Omniasig, Asirom, BCR Viata и BCR Asigurari
„Договорът с AXA беше подписан през декември 2009 г. Приключването на сделката ще се проведе през първата половина на 2010 г., в зависимост от това кога бъде одобрена от регулаторите“, е заявил говорителят на Vienna Insurance Александър Йедичка.
На румънския застрахователен пазар станаха факт редица придобивания в последните години, които изстреляха цените на компаниите от сектора. За пример – друга френска компания Groupama плати рекордните 350 млн. евро за придобиването на Asiban – един от най-големите играчи в северната ни съседка.
Omniasig Life отчете около 14 млн. евро приход през 2008 година, което я поставя на дъното на класацията на 10-те най-големи играчи на животозастрахователния пазар в Румъния.
Миналата година обаче кризата удари сериозно върху животозастраховането и Omniasig Life изпадна от класацията на десетте най-големи. Според последните официални данни на румънските власти компанията притежава 2,7 процента пазарен дял в Румъния.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *