Българите са изхарчили близо 370 млн. лв. по празниците

Българите са похарчили по празниците около 370 милиона лева, като са правили покупки основно на електроника и дрехи. Това показва анализ на „УниКредит Булбанк“ на база направените от клиентите на банката покупки на ПОС терминали и изтеглени пари в брой на банкомати.

Според данните, по време на голямото празнично пазаруване в края на декември 2014 г. българските граждани са изхарчили с около 20 на сто повече от семейния си бюджет за покупки, в сравнение със същия период на 2013 г. Най-често купуваните стоки са били черна и бяла техника за дома и дрехи. На трето място, най-много плащания на ПОС терминали са направени в матазини за мебели, супермаркети, бензиностанции, ресторанти и хотели, показва анализът на „УниКредит Булбанк“.
Плащанията с карти през празничния месец декември са били за над 81 млн. лв., което е с 33% повече, в сравнение с декември 2013 г.

Наблюдава се трайна тенденция към увеличаване на плащанията на стоки и услуги с банкови карти. С 29 на сто са се увеличили и плащанията на ПОС терминали, като само през миналия месец те са достигнали 1 милион лева. По-слабо расте тегленето на пари в брой, в сравнение с това с ПОС разплащанията. През миналия декември „УниКредит Булбанк“ отчита повишение от 17 на сто, в сравнение с края на 2013 г. Скокът при електронната търговия е с 22%.

Според експертите, сред основните причини все повече плащания да се правят на ПОС терминали е бързото навлизане на безконтактните разплащания. Към днешна дата „УниКредит Булбанк“ е издала над 260 000 безконтактни карти, които се обслужват на около 4000 безконтактни терминала. Това съставлява около една пета от всички издадени безконтактни карти у нас и близо 30 на сто от обслужваните безконтактни терминали на пазарно ниво. Потребителите могат да се разплащат безконтактно на 2 милиона терминала в 25 държави в Европа, което показва увеличение от 67 на сто в рамките на една година, сочат актуализираните данни за разпространението на новия стандарт на плащане на Стария континент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *