Жребият е хвърлен

На 10 януари 49 пр. Хр. Юлий Цезар преминава река Рубикон и навлиза на територията на римската република начело на армията. Този акт нарушава един от основните римски закони, според който като проконсул той има право да оглавява войска само извън пределите на Италия. Оттук идва и изразът „да преминеш Рубикон“, който означава да се вземе необратимо решение. С преминаването на реката започва гражданска война – река Рубикон е граница между римската провинция Цизалпинска Галия и Италия. Има спор за точната формулировка на думите му според Плутарх, той е казал: „Нека жребият реши!, докато версията на Севтоний се счита за най-популярна: „Жребият е хвърлен!“. Гай Юлий Цезар започва гражданска война, от която излиза като абсолютен господар на римския свят.

На днешният инвеститор на капиталовите пазари му се налага да се изправя срещу своя Рубикон почти всяка година, като той може да има различен характер и произход.

Миналата година започна със силен оптимизъм за фондовите пазари по света. Очакванията бяха свързани със активната политика на ЕЦБ и вербалната подкрепа на Марио Драги. За съжаление надеждите бяха бързо попарени от събитията в Украйна, появата на ИДИЛ, изстудяване на международната геополитика.

2015-та започва с доста голяма доза песимизъм, като главното действащо лице е отново е Европа. И за пореден път на сцената се появява Гърция, достатъчно стара и малка за да всели страха от поредната финансова буря в сърцата на инвеститорите.

В малката балканска държава ще се провеждат избори на 25 януари, като проучванията показват че засега Сириза води с 3% пред консервативната Нова демокрация на Самарас, която е с 27,3% подкрепа. Социалистите имат едва 3.5% одобрение, което е по-малко от комунистите (4.8%), лявоцентристката To Potami (4.7%) и дори от неофашистите от „Златна зора“ (3.8%). Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас иска да предоговори из основи условията за международна помощ, но не и да извади страната от еврозоната. Три четвърти от гърците също не искат да се връщат към драхмата. Но Според списание Spiegel, уморена от проблемите на еврозоната и Гърция в частност, Германия вече е склонна да приеме излизането й от зоната на единната валута. Това би имало разтърсващ ефект не само за еврозоната, но и за целия европейски проект и би вкарало гърците в нова спирала на криза.

Според Бари Екънфийлд, който е икономически историк от Университета на Калифорния в Бъркли, напускане на еврозоната от страна на Атина вероятно ще доведе до силен трус в гръцката банкова система и на фондовия пазар в страната и може да завърши с налагането на тежък капиталов контрол.

Напускането на Гърция от Еврозоната може да пренасочи проблеми и към други страни. Инвеститорите ще започнат да спекулират коя е следващата. Според него това ще бъде криза от магнитуда на Леман Брадерс на квадрат. Ако запазването на Еврозоната е трудно и мъчително, то разбиването и може да има още по-негативни последствия.

Кенет Рогоф, бивш главен икономист на Международния валутен фонд и професор от Харвард, пък посочи, че еврото е „историческа катастрофа“. Това обаче не означава, че еврозоната може да бъде разбита лесно, допълни той.

Според Мартин Фелдщайн, дългогодишен критик на проекта за еврото, са се провалили всичките опити за завръщане на Европа към здрав икономически растеж.

Мисля, че може да няма начин да се сложи край на кризата с еврото.
Дискутираните опции за спиране на кризата, включително и стартирането на мащабна програма за „количествени улеснения“ от страна на Европейската централна банка, по моя преценка въобще не могат да бъдат по-успешни, посочи той.

През януари инвеститорите ще очакват с нетърпение и срещата на ЕЦБ на 20.01.2015 г., която се очаква да внесе допълнителна яснота относно количествените облекчения, които банката се готви да предостави. През изминалата седмица Марио Драги пред вестник Handelsblatt от втори януари, заяви че ЕЦБ разполага със средства, с които е готова да се пребори с дефлацията. Ако програмата се осъществи, анализаторите очакват тя да влезе в сила още в края на януари или в началото на февруари.

В края на месеца ни очакват две много важни събития за еврозоната, които могат да дадат на пазара посока. За съжаление негативно развитие на изборите в Гърция ще даде отражение на капиталовите пазари в цял свят, нещо срещу което и вездесъщата ЕЦБ е безсилна. От друга страна положителен изход на изборите, в съчетание с политиката на Драги, може да даде импулс на европейския капиталов пазар.

Определено в края на първият месец на годината инвеститорите ще достигнат своя първи Рубикон, който ще определи тяхното бъдещо поведение. И всичко това на фона на събитията в Украйна, спадащи цени на петрола и призрака на дефлация, който броди из Европа.

2014 започнахме оптимистично, и бяхме попарени от негативни събития тип черен лебед още в началото и.

2015 стартира с повишени рискове и очаквания за анемичен растеж на активите. Остава надеждата, че преминаването на този Рубикон, ще донесе успехи на инвеститорите, така както е определил победоносния марш на Гай Юлий Цезар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *