Българите харчат средно по 250 лв. за пътуванията си у нас

Около 40 на сто от българското население над 15 г., или 2,5 милиона души са пътували в страната и в чужбина през 2013 г. 28% от хората са почивали само в България, като това са предимно млади и активни хора със средно или висше образование и доходи от 340 до 700 лв. Средната почивка на българина у нас е 5-6 дни със среден разход на човек от 244 лева. Това показват данните от специално социологическо проучване за причините за пътуванията на българите в страната и чужбина. Резултатите от него бяха оповестени днес при официалното представяне на проекта на Министерството на икономиката и енергетиката „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България”. Той се финансира по ОП „Регионално развитие” чрез Европейския фонд за регионално развитие на ЕС и има за цел да увеличим дела на българските туристи на вътрешния пазар, да представим интересни и неизвестни досега туристически обекти и маршрути, както и да създадем повече заетост за местната икономика, заяви при представянето Ива Якимова, началник отдел в МИЕ и ръководител на проекта.
Според резултатите от проучването, в чужбина българите харчат около 3 пъти повече – средно по 646 лв. на човек.

Три са причините, поради които българите избират Родината си при пътувания, вместо чужбина. Те не изпитват езикова или културна бариера, пътуването и престоят се организират по-лесно, а все още е в сила и убеждението, че първо трябва да опознаем собствената си страна, а след това други култури и народи.

Родната туристическа индустрия търси начини за привличане на български туристи и един от начините за това е намаляване на цените и повишаване на качеството на услугата, каза Ива Якимова. Според данните от проучването, през летните месеци българите предпочитат да почиват предимно на море. Екскурзиите до различни места в страната те оставят за зимата и преходните сезони. Най-предпочитаните от българските туристи дестинации са Созопол, Велинград и Боровец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *