Швейцарската централна банка запази без промяна рекордно ниската основна лихва

Швейцарската централната банка (ШЦБ) запази без промяна рекордно ниската основна лихва в страната и потвърди, че ще продължи да се намесва на валутния пазар, за да ограничи поскъпването на швейцарския франк спрямо еврото.

След края на днешното заседание Банката запази без промяна целевия диапазон на тримесечния швейцарски Либор в 0,00%-0,25% за 12-то поредно тримесечие. Това решение на ШЦБ беше очаквано от финансовите пазари.

Базираната в Цюрих банка въведе минимално ниво на валутна обмяна на швейцарския франк спрямо еврото през септември 2011-а година, като днес повтори за сетен път, че ще интервенира на валутния пазар, за да предотврати поскъпване на франка спрямо единната европейска валута (да попречи на спад на еврото под ниво от 1,20 швейцарски франка). Според SNB поставеният от нея лимит за кроса евро/франк е „правилния финансов инструмент“, който да ограничи евентуално поскъпване на местната валута.

ШЦБ ще продължи да прилага тази валутна политика с максимална решителност, се посочва в днешното решение на банката, добавяйки, че стойността на швейцарския франк все още е висока.

Швейцарската централна банка обяви лека възходяща ревизия на прогнозната инфлация за 2014-а година до повишение на индекса на потребителските цени (CPI) с 0,1% от предишна прогноза в 0,0%. Според банката инфлацията през 2015-а година ще се повиши с 0,3% (при прогноза през март за повишение с 0,4%) и с 0,9% през 2016-а година.

В същото време ШЦБ очаква растеж на БВП на Швейцария с около 2% през настоящата година – без промяна спрямо предишната прогноза от март, като прогнозира продължаване на умереното икономическо възстановяване през втората половина на годината. Базираната в Цюрих банка обаче посочи, че глобалното икономическо възстановяване остава крехко и нестабилно, като продължава да има значителни низходящи рискове. Глобалната икономика ще става по-стабилна през следващите тримесечия, но икономическите развития все още остават потиснати от историческа гледна точка, се посочва в днешния доклад на Швейцарската централна банка.

Президентът на ШЦБ Джордан заяви, че банката ще следи внимателно влиянието от неотдавнашното понижение на лихвите от страна на ЕЦБ върху швейцарската икономика и валута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *